Na Ošjaku na Dinari

Na Dinari otkriven „Spomenik Domovini“, svečanosti prisustvovali i varaždinski političari

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.08.2019. 16:19

Zadnja izmjena: 04.08.2019. 16:24

Na Ošjaku na Dinari održala se svečanost otkrivanja spomenika „Spomenik Domovini“ u organizaciji Planinarske udruga „Dinaridi“ i veterana 7. gardijske brigade Puma.

Istaknuvši da svaki dolazak na Dinaru budi emocije i podsjeća na hrabrost, požrtvovnost, odlučnost i čast ratnika koji su na tim čukama branili, obranili i na današnji dan prije 24 godine krenuli oslobađanje naše Domovine, Anđelko Stričak je kazao da je Oluja dovela do kraja rata i uspostave mira u Republici Hrvatskoj, a potom i u Bosni i Hercegovini.

– Stoga me ne čudi da je mjesec kolovoz pun emocija, ponosa i slave, ali i tuge za našim poginulim, nestalim, preminulim kolegama. Raduje me da danas, ovdje, na vrhovima Dinare otkrivamo ovaj spomenik Domovini njima u čast. Ovaj spomenik pun simbolike zasigurno će biti odredište brojnih posjetitelja. Podsjećat će nas na žrtvu koju smo kao narod morali podnijeti da bi imali samostalnu, suverenu i međunarodno priznatu državu – rekao je Stričak i dodao da se nada da će, osim podsjećanja, spomenik biti i inspiracija svim budućim naraštajima kako voljeti i stvarati za dobrobit Lijepe naše.

Četvero djece poginulih hrvatskih branitelja otkrilo je spomenik u nazočnosti izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Anđelka Stričaka, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, izaslanika predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Ante Deura, ministra uprave Ivana Melenice, državnih tajnika Zdravka Jakopa, Josipe Rimac i Ivana Vukića, načelnika Glavnog stožera OSRH general zbora Mirka Šundova i vojnog vrha uz predstavnike braniteljskih udruga te lokalnih i civilnih vlasti. Na Dinari su bili i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar, generali Željko Dvekar i Stjepan Adanić, predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Varaždinske županije Ivo Loborec, predsjednik USJP Roda Goran Mihalić i predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada Puma Robert Puja

 

Komentari