Sjećanje na žrtve

Na Židovskom groblju u Varaždinu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno: 27.01.2024. 10:22

Zadnja izmjena: 27.01.2024. 11:08

Foto: Varaždinska županija

Na Židovskom groblju u Varaždinu danas je obilježen  međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta. Zajednički vijenac su u spomen svim nedužnim žrtvama holokausta položili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora, članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista kao predstavnici Židovske općine i grupa učenika iz Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Župan Stričak je istaknuo kako danas odajemo počast svim žrtvama koje su prolazile nacistički teror.

-Danas smo ovdje pozvali i učenike našeg Centra izvrsnosti iz povijesti da na licu mjesta mogu čuti koliko je to sve bilo zloćudno, da u razgovoru sa sudionicima ovog protokola također o tome popričaju, a sve kako bi iz toga mogli učiti i stvarati bolji i sretniji svijet – poručio je župan.

'Držimo uspomene na stradale'

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković dodao je kako je ovo jedan od težih dana kada se prisjećamo svega što se događalo za vrijeme II. Svjetskog rata.

- Nažalost, svime što svakodnevno gledamo na televiziji, i u Ukrajini, na rubu civilizirane Europe, i u Gazi, vidimo da se procesi koji su toliko negativni, toliko destruktivni, ponavljaju kao neki uzorak. Mislim da nam je svima dužnost kao građanima civilizirane Europe, Hrvatske, mi koji smo rat prošli prije 30-ak godina, voditi brigu da se to nikada ne dogodi i da držimo uspomene na sve ljude koji su stradali za vrijeme totalitarnih režima - rekao je Marković.

Komentari