nove informacije

Nemamo novooboljelih, Vugrin: ''Testiramo dvostruko više sumnjivih na koronu nego nacionalna razina'''

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nemamo novooboljelih od koronavirusa, a ozdravilo je njih troje. Time je ukupan broj do sada oboljelih i dalje 32, a ozdravilo je ukupno 19 osoba.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 14.04.2020. 12:24

Zadnja izmjena: 14.04.2020. 12:29

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nemamo novooboljelih od koronavirusa, a ozdravilo je njih troje. Time je ukupan broj do sada oboljelih i dalje 32, a ozdravilo je ukupno 19 osoba.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 12 osoba i dobrog su općeg stanja, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Statistički se Varaždinskoj županiji i dalje pribrajaju dodatne 3 osobe koje ovdje imaju prijavljeno mjesto prebivališta, ali žive u Zagrebu, gdje su i testirani i tamo se liječe.

Tijekom jučerašnjeg dana u našoj je Županiji testirano 19 osoba, a ukupni broj testiranih je 722. Ako usporedimo odnos broja testiranja i pozitivnih rezultata, možemo konstatirati da je na nacionalnoj razini svaki jedanaesti testirani pacijent pozitivan na COVID-19, dok je u Varaždinskoj županiji tek svaki 22. testirani pacijent COVID-19 pozitivan.

U mjeri samoizolacije nalazi se 1505 osoba, od čega je 25 novih registrirano tijekom jučerašnjeg dana. U posljednja 24 sata PU varaždinska zabilježila je dva slučaja kršenja mjere samoizolacije i 40 slučaja kretanja bez valjane propusnice.

- Sigurno je ohrabrujuće da smo šesti dan bez novooboljelih, a da u istom razdoblju imamo 12 oporavljenih. Također, gledajući odnos broja testiranja i COVID-19 pozitivnih možemo konstatirati da Varaždinska županija testira dvostruko više sumnjivih na koronavirus nego nacionalna razina. No pored svega nikako ne smijemo ignorirati veliki broj osoba pod mjerom samoizolacije, po kojem smo u samom vrhu u Republici Hrvatskoj, a što sigurno predstavlja određeni rizik s obzirom da se ovdje radi o osobama koje su unatrag 14 dana bile ili u inozemstvu ili u kontaktu s oboljelim osobama. Bilo bi neozbiljno pa i neodgovorno koncentrirati se isključivo na brojke koje nam idu u prilog stoga i dalje pozivamo sve građanke i građane Varaždinske županije da se drže preporuka nacionalnog stožera – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

 

Komentari