OBAVIJEST IZ POLICIJE

Policija provodi pojačani nadzor zimske opreme, a biciklistima savjetuju da ne izlaze na cestu tijekom zimskih uvjeta

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.12.2020. 11:38

Zadnja izmjena: 02.12.2020. 11:45

Foto: ilustracija

Obzirom na najavljeno pogoršanje vremenskih uvjeta, policija podsjeća na obvezu posjedovanja zimske opreme te kako što sigurnije sudjelovati u prometu ukoliko su na cestama zimski uvjeti.

Vozaču koji na vozilu ne posjeduje zimsku opremu ili ne očisti svoje vozilo od snijega i leda prijeti novčana kazna u iznosu od tisuću kuna i isključivanje vozila iz prometa.Pod zimskom opremom motornih vozila (svako vozilo koje se pokreće snagom svog motora) čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Kako bi osigurali protočnost i sigurnost prometa, policijski službenici će provoditi pojačani nadzor korištenja zimske opreme, te iz daljnjeg prometovanja isključivati motorna vozila bez zimske opreme i teretne automobile s priključnim vozilima.

''Bicikli ne bi trebali sudjelovati u prometu''

- Pješake i vozače bicikala pozivamo da obavezno koriste nogostupe, odnosno biciklističke staze i trake. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajućih prsluka, odnosno reflektirajuće odjeće noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obavezno korištenje izvora svjetlosti ili reflektirajućih materijala. Predlažemo da bicikli ne sudjeluju u prometu na kolniku tijekom zimskih uvjeta. Sve sudionike u prometu pozivamo na oprez i da postupaju sukladno znacima što ih prilikom regulacije prometa daju policijski službenici - poručuju iz PU Varaždinske.

Komentari