slučaj trakošćan

Ravnatelj Dvora Trakošćan: Ispražnjeno jezero utječe na pad broja posjetitelja

Direktor Hrvatskih voda Danijel Bunić prošlog je tjedna, podsjetimo, priznao da radovi neće biti završeni u predviđenom roku (do kraja studenoga ove godine), nego će sasvim sigurno biti produženi...
Objavljeno: 30.08.2022. 08:15

Zadnja izmjena: 30.08.2022. 09:12

Foto: Lijevo: Danijel Bunić, područni direktor Hrvatskih voda / Desno: Adam Pintarić, ravnatelj JU Dvor Trakošćan

Nakon pozornosti koju je protekli tjedan privuklo javno priznanje Hrvatskih voda da radovi na izmuljivanju Trakošćanskog jezera uvelike zapinju, razgovarali smo Adamom Pintarićem, ravnateljem Javne ustanove Dvor Trakošćan.

Pintariću smo postavili pitanje u kojoj mjeri ispražnjeno jezero utječe na pad gostiju jedne od najpoznatijih hrvatskih destinacija, a on nam je dao sljedeći odgovor:

- Trakošćansko jezero ima veliku važnost za ovu destinaciju i tome se zadnjih mjeseci pridaje velika medijska pozornost te postoji znatna zainteresiranost posjetitelja. Ispražnjeno jezero svakako ima utjecaj na smanjenje broja gostiju, također nema ribolova, vožnje čamcem, splavi i drugih sadržaja ali šetači se mogu i dalje kretati poučnom stazom i šumskim putevima. U kojoj mjeri takva smanjena atraktivnost okoline dvorca ima na posjećenost teško je procijeniti zbog drugih čimbenika kao što je pandemija, ratna zbivanja proteklih mjeseci i općenito smanjenje kupovne moći – kaže ravnatelj Dvora Trakošćan.

Direktor Hrvatskih voda Danijel Bunić prošlog je tjedna, podsjetimo, priznao da radovi neće biti završeni u predviđenom roku (do kraja studenoga ove godine), nego će sasvim sigurno biti produženi, vjerojatno do proljeća sljedeće godine. No, iako je prvotno kazao da nisu sretni s izvođačem te da je moguć raskid ugovora - kasnije se ispravio, te poručio da su krivac kašnjenju nepredviđene objektivne okolnosti (premekan teren u jezeru za teške strojeve, i t.sl.).

  • Park Trakošćan godišnje posjeti gotovo 140.000 gostiju, pri čemu sami dvorac više od 90.000. Udio stranaca je nešto manji od četvrtine, a najviše ih dolazi iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije. Tijekom ljetnih turističkih mjeseci, dolaze i turisti koji su na proputovanju prema moru iz Njemačke, Češke, Poljske i Slovačke.

Komentari