plesni klub 'feel'

eCaffe - Romana Rod: Sve je preokrenula suradnja s Ivanom Banfić, a ples je terapija za djecu

Objavljeno: 30.07.2023. 09:10

Zadnja izmjena: 30.07.2023. 09:30

Plesnu školu Feel Romana Rod osnovala je 2012. godine i prisjeća se da je morala zbog toga ići u Zagreb. - Znam da sam morala u Zagreb ići papire slagati, i da smo sjeli vani za stol, i onda gledam papira i znala sam doslovno da je to - to - istaknula je Rod u nedavnom razgovoru za eCaffe.

Potom su morali odlučiti gdje će raditi, pa su iznajmili jedan stan s malom dvoranom s ogledalima. - Onda smo se počeli množiti, sve više i više, počelo nas je biti 20-ak. I najbolje od svega toga, prvi zadatak je bio suradnja s Ivanom Banfić - kaže Rod.

Kako ističe, Banfić je tada bila na vrhuncu, a radila je album s remixom svojih stvari. - Ne znam na koji način su došli do nas. Već sam imala prve plakate postavljene vani, a oni su zvali i pitali možemo li napraviti koreografije za određene pjesme, te nas pozvali da dođemo u Zagreb gdje je Ivana predstavljala svoj album. Ali je štos bio u tome da smo imali dva do tri tjedna za napraviti (koreografiju za) osam remixeva, koji traju od 4-5-6 minuta, a to je stvarno komad pjesme - kazala je Rod.

'U Varaždinu nema urbanih plesova'

Na pitanje voditeljice je li postojao neki trenutak od osnutka škole da je poželjela od svega odustati, Rod kategorički odgovara: - Iskreno, ne. Bilo kakvi trenutci privatno u životu koje sam trebala proći, da su bili malo teži, dok uđeš u dvoranu, gotovo. Sve ostaje vani. Dvorana, muzika stvarno liječi osobe. Za bilo koga, ne samo za mene, muzika i pjesma je prava terapija - ustvrdila je.

- Naš prekrasni Varaždin je stvarno plesni grad i to mi se najviše sviđa. Od folklora koji imamo, suvremenog plesa, a da ne pričamo o latino-američkim i standardnim plesovima. Postoji neka granica između show plesa i urbanih plesova koje sam željela 'izvući van' i sad mi je cilj iskristializirati put da se bavimo urbanim plesovima - navela je Rod za eTV.

Svoj posao Rod ne doživljava kao posao, nego kao strast. No, ustvrdila je da svi uglavnom potcjenjuju ples. - Međutim, osim što je puno stilova u sportskom savezu, breaking je ušao u olimpijske igre, znači urbani plesovi idu sad u sport. Mi smo kao i nogomet, teniramo svaki dan, a da ne pričamo o troškovima.. Na nogomet se ide svaki dan i iziskuje troškove, sad je i ples takav i iziskuje troškove. Svaka  kotizacija, moraš dijete nahraniti tamo, moraš smještaj naći, a da ne pričamo o putu do tamo. To je stvarno jedna velika stavka i stvarno je to već sad ozbiljno - kazala je.

Kako djeci pomaže ples?

Na pitanje kako djeci pomaže ples, Rog za eTV kaže da je ples terapija za djecu te da je imala predivnih situacija.

- Imam i šećeraše, imam i curu koja je rak preboljela, imam cure koje godinama riječi nisu izgovorile i da ih čuješ nakon dvije godine-tri ne staju, znači otvore su se, međusobno se razgovaraju. I ako vidim da je netko možda malo odmaknut, recimo pije vodu, uzme malu pauzu, ako je netko sam, onda onog kojeg bolje znam kažem mu daj idi malo se porazgovaraj. Dakle, gledam da su svi zajedno dobri - izjavila je.

Cijeli intervju s osnivačicom Plesnog kluba "Feel" Romanom Rod pogledajte ovdje:

 

Komentari