Ansambl Accademia degli Astrusi nastupio u varaždinskoj katedrali

Objavljeno: 25.09.2014. 14:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: vbv.hr

Accademia degli Astrusi, jedan od najuglednijih ansambala na međunarodnoj sceni izvođenja barokne glazbe, u srijedu, 24. rujna nastupio je varaždinskoj Katedrali.

Ansambl je lani uvršten među Sonyjeve glazbenike, a njihov međunarodni ugled potvrđuju kritike, televizijska i radijska snimanja u uglednim medijskim kućama poput BBC-a i Radio Rai3, kao i nastupi na prestižnim festivalima.

Za svoje premijerno predstavljanje na varaždinskom baroknom festivalu glazbenici predvođeni dirigentom i osnivačem Federicom Ferrijem pripremili su djela isključivo talijanskih baroknih majstora - Martinija, Galuppija, Pertija, Geminianija te nezaobilaznog Vivaldija.

- Izvodimo prekrasnu glazbu i drago mi je da je možemo podijeliti s publikom Varaždinskih baroknih večeri. Ovaj festival za mene je pravo otkriće. Vidio sam ovdje puno poznatih kolega glazbenika i drago mi je da možemo nastupati. Volimo na koncertima povezati skladatelje iz Venecije poput Vivaldija i Galuppija s baroknim skladateljima iz Bolonje, grada iz kojeg mi dolazimo. Posebice se to odnosi na stvaralaštvo Giovanni Battiste Martinija, koji je u Bolonji imao školu skladanja, a njegov je učenik među ostalima bio i Mozart. Perti, čije djelo također imamo programu bio je Martinijev učitelj, a Geminianijevom obradom Corellijeve La Follie završavamo koncert - istaknuo je Ferri u čijem je fokusu zanimanja upravo bolonjski skladatelj Martini sa svojom glazbenom ostavštinom i glazbom koja je primjer prijelaza kasnobarknog u moderniji galantniji stil.

Upravo su Ferri i Accademia degli Astrusi najzaslužniji za suvremenu promociju glazbe tog franjevačkog redovnika, odličnog violinista, čembalista i skladatelja u današnje vrijeme.

Večeras u 20 sati u crkvi sv. Florijana nastupa ansambl "Instrumenta Musica" iz Dresdena. Ansambl "Instrumenta Musica", koji je 2004. godine utemeljio Ercole Nisini, izvodi glazbu kasne renesanse i baroka (plesove i instrumentalnu polifoniju), kao i bogati repertoar duhovne i svjetovne glazbe. Na koncertu u crkvi sv. Florijana izvest će program pod nazivom "Rana barokna glazba Venecije".

Komentari