Dvije prigodne projekcije u kinu Galerija za Dan grada

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 27.11.2013. 17:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Kino Galerija proslavit će Dan grada uz dvije projekcije nazvane "Varaždin na filmu" - dokumentarni filmovi o Varaždinu uz pratnju uživo kvarteta saksofona Glazbene škole u Varaždinu i jedan od najboljih filmova Fadila Hadžića "Lov na jelene", sniman u Varaždinu.

Prva projekcija je na rasporedu u četvrtak, 5. prosinca u 19 sati, uz dva dokumentarna filma iz 1934. godine"Hrvatsko zagorje" i "Varaždin", u ukupnom trajanju 45 minuta. Kako navedeni filmovi nemaju zvuk, a da bi doživljaj bio potpun, projekciju će uživo pratiti kvartet saksofona Glazbene škole u Varaždinu pod vodstvom prof. Petre Horvat.

Filmovi su nastali u sklopu Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", a ova projekcija napravljena je i u suradnji s Kinotekom, Glazbenom školom Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin. Ulaz je slobodan.

Drugi film koji je ovjekovječio varaždinske lokalitete, ali u 1972. godini, jedan je od vrhunaca opusa Fadila Hadžića i nezaobilazan film hrvatske kinematografije - "Lov na jelene" koji je na rasporedu u subotu 7. prosinca u 19 sati.  

Politički je to bio najhrabriji film socijalističke hrvatske kinematografije - usudio se dirnuti u jedan od najvećih tabua socijalističke Jugoslavije, problematiku (hrvatskih) političkih emigranata čija je različita usmjerenja službena jugoslavenska politika uglavnom svrstavala pod istu ekstremističku kapu, u hrvatskom slučaju pod kapu ustaštva.

U jednom od rijetkih filmova snimanih u Varaždinu glume Sandi Krošl, Boris Dvornik, Miha Baloh, Silvana Armenulić, Mato Ergović, Franjo Majetić, Fabijan Šovagović, Sanda Langeholz, Relja Bašić, Ivo Serdar i drugi. Cijena ulaznice za ovu projekciju je 10 kuna.

Komentari