FOTO: Praškocijeve haramije obranile Čanjevo i lijepe djeve

galerija-images/bitka za canjevo 2014

Objavljeno: 05.10.2014. 09:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V.Mihalić/B. i J. Hrženjak

Čak i međusobno posvađani hrvatski plemići dostojan su protivnik Turcima pa su tako Praškovijeve haramije i ove godine obranili utvrdu Čanjevo i svoje lijepe djeve.

Kao i svake godine prvog vikenda u listopadu, na utvrdi Čanjevo odigrana je „Bitka za Čanjevo“, a ovog puta haramije i vitezovi još su jednom pokorili Turke.

– Prikazali smo jedan događaj koji ima svoju poruku. Cijela priča počinje sa svađom hrvatskih plemića koji, kada vide da Turci već osvajaju naše krajeve i da je voda došla do grla, ipak se pomire i zajednički krenu na Turke – rekao je Mladen Houška iz Udruge Vitezova Zelengradskih koja je ove godine gostovala u Čanjevu.

Odigravanje „Bitke za Čanjevo“ započelo je zajedno sa iskapanjima arheološkog nalazišta. Ideja jest da se nalazište popularizira i jača kao turistička destinacija.

2006. godine odlučili smo osnovati Udrugu Praškocijeve haramije, po Juraju Praškociju koji je 1590. godine bio vlasnik ove utvrde. O toj godini i imamo najviše podataka vezanih za utvrdu, život u njoj i oko nje. Prema tim podacima, ovdje je bilo 32 haramija, odnosno vojnika. Praškocije je bio plemić i njihov zapovjednik – rekao je Anđelko Stričak, koji je i ove godine odigrao ulogu plemića Praškocija.

S obzirom na to da je Ministarstvo kulture uvrstilo ovo nalazište u svoj program iskapanja, ideja je da utvrda Čanjevo jednog dana bude turistička destinacija.

Smatramo da sami zidovi nisu dovoljni pa smo kroz igrokaz kojeg priprema Udruga Praškocijeve haramije odlučili prikazati kako se živjelo u 16. stoljeću, odnosno borbu između Turaka i Haramija. Po uzoru na udruge iz Mađarske i Slovenije napravili smo vjerne replike odora i oružja. Bitka za Čanjevo održava se tradicionalno svake godine otkad su započela iskapanja – rekao je Stričak.

Uz „Bitku za Čanjevo“, učenici Osnovne škole Visoko pripremili su razne delicije za Dane kruha, a mnogobrojni gosti uživali su u pečenim kestenima i gulašu.

Načelnik općine Visoko Dragutin Mateković naglasio je kako je ova manifestacija najbolji način da se što bolje promovira ne samo utvrda Čanjevo, već i cijeli ovaj kraj.

{gallery}bitka za canjevo 2014{/gallery}

Komentari