FOTO: Sudionici Ivanečke gljivarijade uživali u gulašu od 33 vrste gljiva

galerija-images/gljivarijada ivanec 2014

Objavljeno: 12.10.2014. 11:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Sandra Županić

U prekrasnom vremenu i dobrom društvu uživali su zaljubljenici u gljive koji su u subotu 11. listopada stigli na  1. međunarodnu Ivanečku gljivarijadu i izložbu gljiva.

Berači su se nakon okupljanja, oko 9 sati, na jezerima Jarki raštrkali po ivanečkim šumama i bregima kako bi pokušali pronaći što zanimljivije gljive.

Iako su "kapitalci" ove godine izostali to nije spriječilo berače da iza 13 sati nastave svoje druženje raspravljajući i prepoznajući brojne gljive koje su ovom prigodom izložili organizatori iz Gljivarskog društva Ivanec.

Na gljivarijadu je stiglo 11 gljivarskih društava iz Hrvatske (Delnica, Zagreba, Pregrade...) i Slovenije, odnosno nešto više od 100 berača.

- Na našem području ima dosta vrsta gljiva koje nisu česte. Šteta je što većina ljudi kod nas bere samo dvije-tri vrste. Ova godina je izuzetna po nekim vrstama gljiva; inače su vrganji broj jedan, a sada ih nije bilo baš. Ali zato ima lisički. One inače rastu dva mjeseca u godini, a sada ih beremo već peti mjesec. Strana svijeta, kamenitost tla, količina voda i slično utječu koja će gljiva gdje izrasti, a drago mi je da nam je stiglo toliko berača i da su nađene neke rijetke gljive. Gljivarijade su uvijek i prilika za razgovor determinatora i mikologa o brojnim vrstama gljiva - rekao nam je Josip Levanić, predsjednik Gljivarskog društva Ivanec.

Prava je gužva nastala kad su vrijedni kuhari počeli posluživati gulaš u kojem se našlo 33 vrste gljiva, a nakon ručka druženje se nastavilo uz band. 

{gallery}gljivarijada ivanec 2014{/gallery}

Komentari