Francuski film "Veliko čišćenje" u Kinu Galerija 1. prosinca

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 26.11.2013. 08:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Kino Galerija u sklopu programa Variete u nedjelju 1. prosica prikazuje francuski film "Veliko čišćenje" iz 1981.

Film počinje u 18 sati, a cijena ulaznice je 10 kuna.

U zabačenoj Bourkassi, u Franc. Zapadnoj Africi, policajca Luciena malo tko cijeni: pod prozorom mu je javni zahod, kriminalci ga ponižavaju, a supruga Huguette ljubuje s Nonoom, koji živi s njima predstavljajući se za njezina brata. Lucien planira osvetu, a njegova ljubavnica Rose želi se riješiti muža zlostavljača.

Upadljivim stilom (npr. snimanje iz ruke tzv. steadycamom, neskladni montažni spojevi) film prikazuje osobne traume i strasti prožete društv. procesima kao što su propadanje franc. kolonijalizma i predstojeći svj. rat. Aluzije na franc. krim. film 1930-ih i 1940-ih, odn. na poetski realizam, obuhvaćaju i ikonoklastičnu, burlesknu crtu filmova J. Vigoa i J. Renoira, pa kritika djelo često naziva "crnom komedijom".

Film se koristi žanrovskim okvirima, obogaćuje modernistički stil elementima klasičnoga, a odlikuje se i cinizmom, moralnom ambivalentnošću te emocionalno depriviranim likovima, pa podsjeća na djela C. Chabrola, a širina društv. zahvata i broj psihološki razrađenih likova dodatno potvrđuju Tavernierovu iznimnu red. vještinu.

Nominiran je za Oscara za film na stranom jeziku.

Komentari