Hrvatski barokni ansambl i Akademski zbor I.G. Kovačić izveli oratorij "Mesija"

Objavljeno: 28.09.2014. 15:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: vbv.hr

Hrvatski barokni ansambl i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić u varaždinskoj su katedrali u subotu, devete večeri 44. Varaždinskih baroknih večeri, izveli oratorij "Mesija".

Djelo Georga Friedricha Händela, čiji je libretto temeljen na Svetom pismu, jedno je od najpopularnijih glazbenih ostvarenja duhovne glazbe kršćanskog Zapada.

- "Mesija" je svakako jedno od najvažnijih i najpoznatijih stranica u svjetskoj glazbenoj literaturi, posebice baroknoj, i uvijek se rado izvodi, od Engleske nadalje. Jedna tradicija koja je opće prihvaćena, a u Engleskoj čak publika pjeva Mesiju s orkestrom, što potvrđuje planetarnu popularnost ovog djela - ističe Saša Britvić, ugledni glazbenik, docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, suosnivač i ravnatelj Hrvatskog baroknog ansambla, koji je i po završenom studiju dirigiranja godinama vodio Goranovce, i pod čijom je dirigentskom palicom izveden oratorij.

Oratorij "Mesija" je tijekom svoje povijesti duge više od dva i pol stoljeća donio brojnim glazbenicima slavu, a muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber ističe kako je to savršeno glazbeno ostvarenje, u što su se mogli uvjeriti i poklonici barokne glazbe u varaždinskoj Katedrali, kojima su se u solističkim dionicama predstavili sopranistica Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistica Helena Lucić Šego, tenor Dejan Vrbančić i bariton Leon Košavić.

Ovim koncertom povezale su se i Varaždinske barokne večeri s Korčulanskim baroknim festivalom, čiji je Britvić umjetnički ravnatelj.

- Sigurno da festival na Korčuli nema tako dugu i slavnu tradiciju kao Varaždinske barokne večeri, koje su prvi i donedavno jedini naš veliki, pravi, svjetski festival barokne glazbe. Mi smo na Korčuli puno manjih ambicija, ali nastojimo kroz osam-devet večeri ponuditi baroknu glazbu i vrsne glazbenike. No naravno da surađujemo s VBV-om pa se i moram zahvaliti našem starijem bratu festivalu što nam uvijek njegovi organizatori posude pozitiv, čembalo i što nam treba za "našu baroknu stvar" - dodao je Britvić, koji je i pohvalio što se Varaždin kandidira za Europsku prijestolnicu kulture, dajući i svoju podršku.

Inače, Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpetaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, dok je Akademski zbor Ivan Goran Kovačić sa svojih više od stotinu aktivnih članova najveći mještoviti zbor u Hrvatskoj.

Zanimljiv program sastavljen od sonata i koncerta Vivaldija, Mossija, Bononcinija, Stradella, Veracinija i Corellija, objedinjen pod nazivom "Virtuozni gudači-borba strasti u talijanskom baroku", poklonili su u nedjelju prijepodne članovi talijanskog baroknog ansambla Xarabande brojnoj publici u varaždinskoj palači Sermage.

Taj mladi ansambl kojeg čine čembalist Luca Oberti, violinist Mauro Massa i violončelistica Valeria Brunelli osnovan je ove godine u Milanu s ciljem upoznavanja publike i predstavljanja komornog, vokalnog i instrumentalnog repertoara, odnosno rjeđe izvođenih djela. Za predstavljanje na Varaždinskim baroknim večerima izabrali su repertoar s komornim djelima talijanskih majstora.

- Strast je u životu, u glazbi, okružuje nas i u ovom programu posebice dolaze do izražaja emocije u talijanskom baroknom stvaralaštvu. A što se kave tiče, ona idealno pristaje uz "strastveni program", jer u vrijeme baroka kava je bila snažna, pa čak i opasna, ako se previše konzumirala. Zapravo, rekao bih kako je ovaj program poput snažne kave - rekao je Luca Oberti, umjetnički voditelj ansambla koji je u programu 44. Varaždinskih baroknih večeri održao jučer koncerte u viteškoj dvorani dvorca Trakošćan i u Crkvi sv. Jakoba u Prelogu, a Oberti je nastupio na čembalu i u Šmarju pri Jelšah u Sloveniji, također u sklopu VBV-a.

- Nastupali smo u prekrasnim mjestima, barokna arhitektura je fascinantna, a publika je bila odlična - nastavio je Oberti, kojeg su domaćini upoznali i s varaždinskom kandidaturom za Europsku prijestolnicu kulture.

- Mislim da ste na dobrom putu. Imate predivnu ostavštinu koja je očuvana i želim vam puno sreće. Vjerujem da ćete uspjeti - zaključio je Oberti.

Večeras u crkvi Sv. Nikole u Varaždinu, s početkom u 20:30 sati nastupa ansambl Le Musiche Nove, sastavljen od biranih glazbenika specijaliziranih za povijesnu izvođačku praksu i interpretaciju.

Komentari