Lars von Trier izbačen s filmskog festivala u Cannesu

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 20.05.2011. 14:43

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Svašta je u stanju napraviti i izreći taj lucidni Danac Lars von Trier. Prvo je trudnu suprugu ostavio zbog znatno mlađe dadilje, zatim je doznao od umiruće majke da muškarac za kojeg je mislio da mu je otac nije njegov otac, onda se cijelo jedno desetljeće liječio od depresije i raznih fobija, da bi sad kulminirao izjavama o nacizmu i Hitleru koji mu je vrlo simpatičan.

Svojim novim filmom "Melankolija" danski redatelj bio je glavni favorit za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Cannesu, no zbog svojih neumjesnih izjava na konferenciji za novinare izbačen je s festivala.

Von Trier se na konferenciji za novinare pokušao našaliti nazvavši sebe nacistom, no uspio je izazvati samo nelagodu među novinarima i ogorčenje među židovskim zajednicama s obzirom na to da je izjavio kako je "uistinu želio biti Židov", ali je "otkrio da je zapravo nacist".

– Hitler je napravio zle stvari, ali ga razumijem kao čovjeka i žalim ga. Nisam za Drugi svjetski rat, nisam protiv Židova, i ja sam Židov, ali ne sasvim, i mislim da Izrael radi grozne stvari – izjavio je Von Trier iskazavši divljenje prema talentu i graditeljstvu nacističkog arhitekta Alberta Speera.

– OK, ja sam naci – zaključio je Danac zbog čega ga je direkcija festivala proglasila nepoželjnom osobom u Cannesu.

Lars von Trier, pobjednik Cannesa 2000. s filmom "Ples u tami",  poznat je po svojim provokativnim izjavama, a poznavatelje njegove umjetnosti ova izjava nije previše šokirala, no za neke je ipak pretjerao.

– Zapravo sam i te kako ponosan što sam proglašen nepoželjnim. Ovo mi se dogodilo prvi put u životu – komentirao je Von Trier za jedne danske novine odluku direkcije festivala dodavši:

– Razlog vidim u tome što su se i Francuzi u Drugom svjetskom ratu loše odnosili prema Židovima. Zbog toga je za njih to osjetljiva tema. Jako poštujem filmski festival u Cannesu i shvaćam da su vrlo ljutiti na mene. No ja nisam Mel Gibson i još jednom se želim ispričati svima.


Komentari