Ludbreg u subotu obilježava Svjetski dan jabuka

Objavljeno: 21.10.2014. 07:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - arhiva eVaraždin

Ludbreška tržnica i Ludbreška vinska cesta u subotu, 25. listopada obilježit će  Svjetski dan jabuka, promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Manifestacija će se održati na prostoru ludbreške Gradske tržnice, s početkom u 9 sati.

Bit će tu proizvođači jabuka, vina od jabuke, jabučnog octa, čipsa od jabuke. Svi koji dođu moći će uživati u piti i štruklima od jabuke. Prezentirat će se nekadašnji običaj sušenja jabuka kao i pletenje košara od vrbove šibe, dok će ludbrešli Crveni križ onima koji će to željeti izmjeriti tlak i šećer.

Vino "Poštenjak" ovog će se puta kušati kuhano uz pečene kestene. Kako ističu organizatori, bit će to dan boja, okusa i mirisa jabuke kao kraljice voća.

- Isto tako, šetnjom kroz vrijeme i prostor prisjetit ćemo se da ona nije samo simbol zdravlja već i simbol iskušenja, zabranjeno voće, simbol besmrtnosti - najavljuju organizatori: Gradska tržnica Ludbreg, Grad Ludbreg i Turistička zajednica Grada Ludbrega.

Inače, tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je 1990. godine u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge, promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Komentari