Poziv iz Bednje: "Eblječeta sa i düöđeta na Valjiko mešo!"

Objavljeno: 14.08.2014. 07:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

U Bednji se obavljaju pripreme za veliko vjersko slavlje i proštenje kojim narod ovog kraja i okolice slavi blagdan Velike Gospe, zaštitnice bednjanske župe.

Središnji vjerski događaj, 15. kolovoza, će biti svečano euharistijsko slavlje u 11 sati kojemu se tradicionalno odaziva veliko mnoštvo vjerničkoga puka i hodočasnika iz bednjanskoga kraja i šire okolice.
 
Budući da je proštenje za Veliku Gospu i neizostavni dio lokalne kulturne baštine, narodu bednjanskoga kraja su Općina Bednja i KUD Josipa Genca i ove godine poručili: Eblječeta sa i düöđeta na Valjiko mešo! Poziv je to mještanima da iz škrinja i ormara izvuku narodne nošnje i u njima dođu na misu i na proštenje te na taj način ožive i od zaborava sačuvaju nekadašnje običaje uz Valjiku mešu, na koju se dolazilo u starinskim nošnjama.
   
Kao i svake godine, i ove će proštenjarsku atmosferu pratiti bogata ugostiteljska i gastronomska ponuda, s neizostavnim pečenjarima, glazbom, veselim štimungom i brojnim štandovima na kojima će se naći najraznolikija roba.
   
U predvečernjim satima će svim Bednjančanima i ostalim gostima ispred općinske zgrade zasvirati Kavaliri. Popularni bednjanski glazbenici kažu da u svojoj Bednji na Veliku Gospu nisu svirali već godinama, a ovoga petka će – u povodu nedavnog osvajanja Porina – pokloniti zabavnu večer svim ljubiteljima svoje glazbe. Uz njih, zasvirat će i Kvartet Gubec.

Komentari