Prije 25 godina Aretha Franklin primljena je u R'n'R Kuću slavnih

Objavljeno: 03.01.2012. 16:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:12

Rock'n'Roll Kuća slavnih osnovana je 1986. godine i nalazi se u Clevelandu u SAD-u. Posvećena je uspomeni na najpoznatije i najutjecajnije rock glazbenike, bendove, producente i ostale glazbene djelatnike koji su utjecali na razvoj rock glazbe, a time i glazbene industrije. Prva žena primljena među laureate rock glazbe bila je Aretha Franklin, a u Rock'n'Roll Kuću slavnih ušetala je na današnji dan 1987. godine.

Američka soul diva Aretha Franklin rođena je u Memphis, 25. ožujka 1942. godine. Njen otac bio je poznati baptistički propovjednik, a od rane dobi poučavale su je zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward.

Koncem šezdesetih Aretha je bila na vrhuncu svoje stvaralačke moći. Pjesme poput "Respect" i "Chain Of Fools" preko noći su postale klasika. Unatoč osobnim problemima, 1968. snimila je jedan od najimpresivnijih soul albuma tog razdoblja - "Lady Soul".

Arethina karijera počela je gubiti sjaj krajem sedamdesetih, sve dok joj počasna uloga u filmu " Braća Blues " nije vratila prijašnju slavu.

Osamdesete su godine bile bogate hitovima kao što su "Freeway Of Love" i "Who's Zooming Who", a pjevala je i u duetu s Georgeom Michaelom i grupom Eurythmics.

Arethu i danas zovu "Kraljica Soula", a glasine govore da joj glas ima raspon od četiri oktave. Njeno kumče je Whitney Houston, bila je udana i ima 4 sina, te je dosad osvojila čak 19 Grammya.

Komentari