Šešir glavu čuva: Varaždinski klobučar otkrio nam je kako odabrati onaj pravi

Objavljeno: 25.07.2015. 14:27

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 14:23

Foto: Nikola Kokotec

Šireg ili užeg oboda, slamnati ili platneni, kao zaštita od sunca ili "točka na i" odlične odjevne kombinacije, šeširi su odvijek bili vrlo popularni, a najčešće ih nosimo upravo ljeti.

Da šešir glavu čuva po velikim vrućinama, osobito posljednjih godina kada je sunce sve štetnije za kožu, dobro je poznata činjenica svima, ali ipak kod odabira šešira velikoj većini je najvažnije kako nam šešir stoji.

Je li nam prevelik ili premali, odgovara li našem obliku lica širi ili kraći obod, kakve je boje ili strukture sve su male sitnice na koje obraćamo pažnju prilikom kupnje šešira.

- Treba uvijek paziti na veličinu, to je najvažnije. Da šešir nije prevelik, da ne ide preko uha. Ali opet, treba obratiti pažnju i na to da šešir nije premali, da nije preuzak i da ne stišće prečvrsto glavu - otkrio nam je Damir Herceg, najpoznatiji varaždinski klobučar.

Što se tiče ponude, šešira ima svih oblika i boja u izobilju, od onih koji štite od sunca, do onih koji su više modni dodatak. Cijene se kreću od 50, 60, 80 kuna pa ima i nešto skupljih od 100 kuna.

- Najviše imamo slamnatih šešira, s većim ili manjim obodom, manje ili više otvorenih, odnosno prozračnih. To ovisi o tome imaju li veće ili manje rupice. Najbolje ide prodaja upravo slamnatih šešira s užim obodom, njih kupuju i žene i muškarci i sad su vrlo popularni - doznali smo od klobučara.

Najpraktičniji su zapravo šeširi od tkanine. Njih se može spremiti u torbu, a po potrebi i oprati u preilici za rublje. Ipak, slamnati su oni koji su trenutno najpopularniji. A tko su kupci?

- Moram priznati da šešire većinom kupuju stranci, turisti koji dođu u naš grad. Talijani, Španjolci, Englezi, oni su ovo ljeto vrlo aktivni u kupnji šešira kada razgledavaju grad. Dobro je i što je sunce jako pa ga kupe jer im treba. Šešire kupuju i naši Varaždinci, ali nešto manje u posljednje vrijeme - otkrio nam je Damir Herceg.

Svojim savjetima i sugestijama najpoznatiji varaždinski klobučar na Trgu tradicijskih obrta uvijek će pomoći u odabiru onog idealnog šešira, a kako je sam naglasio, na kraju je najvažnije da je osoba zadovoljna kako joj šešir stoji te da se osjeća ugodno prilikom njegova nošenja.

 

Komentari