Sljedećeg vikenda u Cvetlinu prvi Para testival u Hrvatskoj

Ilustracija

Objavljeno: 17.08.2014. 17:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

U Cvetlinu će se, na sletištu kluba Kolibri, 23. i 24. kolovoza održati prvi Para testival u Hrvatskoj.

Radi se o okupljanju paraglidera i predstavljanju paragliderske opreme brojnih proizvođača, a dio ovog događanja bit će i okupljanje pilota koji lete parajedrilicama s pomoćnim motorom.

Tomica Solina i Marko Mihin glavni su organizatori Para testivala, a Kristijan Belcar organizira drugo po redu okupljanje paramotoraca.

- Ovo je prvo ovakvo okupljanje u našoj zemlji, a radi se o zahtjevnoj organizaciji jer je teško zainteresirati proizvođače opreme da dođu jer je naše tržište jako malo. Ipak, i sami smo predstavnici za nekoliko tvrtki, poznajemo proizvođače i neke smo uspjeli nagovoriti da dođu, pa su se priključili i drugi. Krenuli smo u organizaciju s 0 kuna troškova, a tako planiramo i završiti. Na tom okupljanju proizvođači će pokazati nove modele paragliding opreme pa piloti mogu isprobati najnoviju opremu bez obaveze da ju kupe. U isto će se vrijeme održati i okupljanje paraglidera koji lete paramotorom. Očekujemo oko 100 pilota  iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja. U punom članstvu dolaze klubovi iz Zagreba – objasnio je Tomica Solina.

Ovo je prilika da licencirani piloti isprobaju novu opremu, ali i svi ostali zainteresirani vide kakvu opremu koriste paraglideri te nauče više o ovom sportu.  

- Ipak, letenje s Ravne Gore nije organizirano nego se za to moraju pobrinuti sami piloti, a organizatori pokrivaju samo događanja na livadi. Postoji i mogućnost leta u tandemu, jer dolaze trojica licenciranih pilota, ali to se sve dogovara direktno s pilotima. U Hrvatskoj ima, po mojoj procjeni, nešto manje od 600 pilota, od tog broja 200 aktivno leti, a 50-ak ih iz našeg kraja. Piloti su jako opuštena ekipa. Kad si paraglider i dođeš bilo kamo u svijet i sretneš drugog pilota to je kao da se znate 10 godina. Pozivam sve da dođu i vide čime se bave paraglideri – pozvao je Tomica.

Kako organizatori žele da posjetitelji uživaju na Para testivalu, kao i ljepotama obližnjeg Trakošćana, u slučaju lošeg vremena okupljanje će se održati 30. i 31. kolovoza. Također, organizatori zahvaljuju Gradu Lepoglavi i zamjeniku gradonačelnika Hrvoju Kovaču koji su pomogli oko organizacije.

Više o ovom okupljanju, kojemu je medijski pokrovitelj eVarazdin.hr saznajte na https://www.facebook.com/paraglidingtestival/timeline.

Komentari