Trash film festival jedan od varaždinskih aduta u kandidaturi za EPK 2020

Objavljeno: 09.09.2014. 08:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Varaždin

Na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici u četvrtak je javnosti predstavljen 9. Trash film festival.

Udruga Trash i ove je godine, uz suorganizaciju Grada Varaždina i Varaždinske županije, pripremila četverodnevni zabavni program koji će se od srijede, 10. rujna do subote, 13. rujna održavati u Kinu Galerija i na Trgu Kralja Tomislava u Varaždinu.

Posjetitelji će i ove godine u sklopu festivala moći uživati u zabavnim filmovima amaterskih filmaša, odličnim koncertima i poučnim predavanjima, istaknuo je na konferenciji za novinare potpredsjednik Udruge Trash Slobodan Runjak.

- Donosimo 75 filmova amaterskih filmaša iz cijelog svijeta, koncerte renomiranih glazbenih zvijezda kao što su Let 3, Električni orgazam, Ella, Bezbeli Apstraklije, D'Elvis i The Fakin Lajsne, intrigantno predavanje Anđela Jurkasa, zombie walk i puno, puno dobre zabave - poručio je Runjak.

Gradonačelnik Goran Habuš naglasio je da je Grad Varaždin festivalu ove godine odlučio dati maksimalnu moguću financijsku i logističku potporu budući da je riječ o manifestaciji koja je jedan od aduta u zajedničkoj kandidaturi Varaždina i sjevera Hrvatske za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

- Trash film festival je jedan od četiri strateška festivala u Varaždinu, uz Špancirfest, Varaždinske barokne večeri i Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih i kao takvog ga želimo približiti široj publici, brendirati ga i ponuditi kao dio naše kulturne i turističke ponude kad, nadam se, budemo imenovani Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine - naglasio je Habuš.

Potporu festivalu dale su i gradske institucije pa je tako Galerijski centar Varaždin predvođen ravnateljem Ivanom Mesekom pripremio ceremoniju otvaranja festivala, a prvog dana festivala bit će otvorena i izložba Suvremene likovne interpretacije Prvog svjetskog rata koju je u sklopu festivala pripremio Gradski muzej Varaždin. Tema ovogodišnjeg festivala je naime ratni film - uz poseban nagalasak na Prvi svjetski rat budući da se ove godine obilježava 100. godišnjica početka tog rata.

Financijsku i logističku potporu festivalu ove je godine prvi puta pružila i Varaždinska županija. Turistička zajednica Varaždinske županije pomogla je u promociji festivala u Hrvatskoj i susjednim zemljama, a nakon festivala filmovi pobjednici će biti prikazani u Ivancu, Lepoglavi, Ludbregu, Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama, naglasio je zamjenik župana Alen Kišić.

- Drago nam je da se Trash film festival odlučio proširiti iz Varaždina na sve ostale gradove u županiji i zato smo mu odlučili pružiti potporu jer na taj način Trash film festival postaje županijski festival - naglasio je Kišić.

Svečano otvaranje festivala bit će održano u srijedu, 10. rujna u 20 sati na Trgu Kralja Tomislava, a scenarist, redatelj i glavni glumac ceremonije otvaranja festivala je poznati varaždinski umjetnik i performer te ravnatelj Galerijskog centra Varaždin Ivan Mesek. Festival će biti zatvoren u subotu ceremonijom dodjele festivalskih nagrada "Zlatnih motorki" koje će dodijeliti stručni žiri, u kojem su ove godine filmski snimatelj Mirko Pivčević, glumac Frane Perišin i glazbenik Saša Antić.

U popratnom dijelu programa bit će održano predavanje publicista, novinara, urednika i glazbenika Anđela Jurkasa pod nazivom "Trash u glazbi", projekcija filma "Mamula" redatelja Milana Todorovića u kojem jednu od glavnih uloga tumači legendarni glumac Franco Nero te popularni Zombie walk kojeg će voditi poznati majstor filmske maske Miroslav Lakobrija.

Komentari