U nedjelju počinje Seljačka buna u Donjoj Stubici

Objavljeno: 02.02.2012. 18:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: donjastubica.hr

U veljači se obilježava godišnjica Velike seljačke bune koja je započela koncem siječnja 1573. godine na susedgradsko-stubičkom vlastelinstvu. Prigodni program će se održati u Donjoj Stubici, a sastoji se od „Puntanja kmetov“ (5. veljače) i „Bitke kod Stubice“ (11. veljače).

Velika seljačka buna 1573. godine jedan je od seljačkih ustanaka u Europi 16. stoljeća poput tzv. Dožine seljačke bune u Mađarskoj 1514. godine, ustanka slovenskih kmetova 1515. godine ili velikog seljačkog ustanka u Njemačkoj 1524. godine.

Program manifestacije započinje „Puntanjem kmetov“ 5. veljače 2012. godine u selu Hižakovec, Donja Stubica, u rodnoj kući Matije Gupca, piše Culturenet.hr

Program se nastavlja „Bitkom kod Stubice“, 11. veljače u Donjoj Stubici. Inscenacija završne bitke uključuje topove, puške, legendarno oružje seljaka, streličare, vlastelinsku i kmetsku vojsku, uz sudjelovanje brojnih povijesnih udruga iz Hrvatske i inozemstva te velikog broja statista

Uprizoren je tijek bitke, neuspjeli pregovori i tragično finale poraženih seljaka te hvatanje Matije Gupca i njegovo odvođenje u Zagreb.

U sklopu manifestacije bit će organizirane interaktivne radionice zanimljive i djeci i roditeljima, a od 3. veljače u Gradskoj kavani Tahy bit će postavljena izložba fotografija.

Također se preporuča i posjet Muzejima Hrvatskog zagorja u čijem se sklopu nalazi i Muzej seljačkih buna.


Komentari