VIDEO: Britanski novinar razotkrio "umjetnost" džeparenja

Objavljeno: 20.07.2012. 15:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: index.hr

Kako se Olimpijske igre održavaju u Londonu, jedan BBC-jev novinar odlučio je gledateljima pokazati kako "operiraju" džeparoši kako bi se što više posjetitelja vratilo kućama sa svojim novčanicima, piše Index

U Londonu svakog dana oko 1.700 ljudi biva pokradeno, a ta brojka rapidno raste kako u London pristiže sve više turista.

U isto vrijeme, britanska policija upozorava na profesionalne džeparoše iz Rumunjske, Latvije i Južne Amerike koji u grupama pljačkaju ljude diljem europskih gradova.

Istraživanje koje je proveo novinar BBC-a razotkrilo je rumunjske džeparoše koji su prethodno pljačkali turiste po Barceloni. Oni su izvodili "brzinsku prijevaru", točnije, jedan bi prišao čovjeku i pravio se da je izgubljen pitajući za pomoć na karti, a drugi bi iz ruksaka ili stražnjih džepova smetenom turistu pokupio novce.

Samo na novčanicima, mobitelima i laptopima tjedno bi zarađivali i do 4 tisuće funti. Robu koju bi ukrali potom bi slali u Rumunjsku te prodavali na crnom tržištu.

Britanski Scotland Yard već je napravio preko 80 uhićenja ovih uličnih kriminalaca kako bi London učinili "prijateljskim okruženjem" u nadolazećim tjednima Olimpijskih igara, a pristigli su čak i rumunjski policajci koji pomažu Britancima od eliminiranja kriminalaca.

Komentari