Polaganjem vijenaca na spomenik Palim borcima u parku na Trgu slobode u Prelogu, Grad Prelog obilježio je Dan oslobođenja Preloga i Međimurja od mađarske okupacije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Polaganju su nazočili gradonačelnik Ljubomir Kolarek, zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predstavnici udruga i institucija s područja Preloga. U kratkom govoru gradonačelnik Kolarek je istakao: „Povijesne činjenice kažu da je Međimurje oslobođeno početkom travnja 1945. godine zajedničkom operacijom postrojbi Kalničkog partizanskog odreda Hrvatske, Crvene armije Sovjetskog saveza i armije bugarske vojske.

U oslobodilačkom i antifašističkom pokretu aktivno je sudjelovalo 134 stanovnika Preloga, a u borbi ih je ginulo 18. U zatvorima i logorima bilo je zatočeno 30 ljudi. Kućama se nikada nije vratilo njih 25. Od raznih ratnih nedaća život je izgubilo još dvadeset i dvoje Preložana. Poštovani prijatelji. Budućnost se ne može graditi bez poznavanja i poštivanja prošlosti. Danas odajemo počast svojoj prošlosti“.

Komentari

07.04.2018. 00:00h Zadnja izmjena: 11.04.2018. 11:58