200 endoskopskih kirurga na kongresu u Varaždinu

Objavljeno: 23.05.2014. 10:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Sandra Županić

U HNK Varaždin je u četvrtak, 22. svibnja, svečano otvoren 12. Hrvatski kongres endoskopske kirurgije s međunarodnim sudjelovanjem.

Četverodnevni kongres organiziraju Hrvatsko društvo za endoskopsku kirurgiju HLZ i Opća bolnica Varaždin. Ove godine sudjeluje oko 200 endoskopskih kirurga iz regije, a nakon svečanog otvorenja prof. Branimir Cvitanović održao je predavanje o dvadeset godina endoskopske kirurgije u Varaždinu.

- Na ovom kongresu koji se održava svake dvije godine sastaju se kirurzi koji se bave endoskopijom, odnosno dječjom kirurgijom, abnominalnom, ginekologijom, traumatologijom, dječjom kirurgijom pa čak i anestezijom. Radi se o specifičnim operativnim zahvatima. Većina sudionika je iz naše zemlje, a došli su nam i gosti iz Slovenije, BIH, Srbije i Crne Gore. Ovakvi kongresi su nam važni jer razmjenjujemo iskustva unutar grane i Hrvatske, te van nje. U sklopu kongresa tvrtke s kojima surađujemo predstavljaju medicinsku opremu. Ovo je jubilarni kongres jer se takav održao prije 20 godina isto u Varaždinu, a mnogi naši stariji kirurzi bi rekli da je to bio prvi pravi kirurški kongres. Što se tiče endoskopije u Hrvatskoj pratimo svjetske trendove što se tiče broja i tipa operacija, a ograničavaju nas financije i nedostatak opreme - rekao je dr. Ivica Biškup, kirurg u OB Varaždin ispred lokalnog Organizacijskog odbora kongresa.

On je dodao se organiziraju okrugli stolovi iz svakog kirurškog područja te da su kirurzi koji sudjeluju, iz pojedine zemlje, u istom rangu po kvaliteti te problemima nedostatka opreme s kojima se suočavaju.

Komentari