30. obljetnica smrti varaždinskog arhivista i povjesničara Mirka Androića

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 08.06.2012. 10:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: eLibar.net

Vrsni povjesničar i arhivist Mirko Androić umro je na današnji dan 8. lipnja 1982. godine u svom Varaždinu u kojem je rođen 8. srpnja 1922.

U Zagrebu je pohađao klasičnu gimnaziju i diplomirao na Filozofskom fakultetu. Od 1950. je bio upravitelj Historijskog arhiva u Varaždinu. Radove je objavljivao u Varaždinskim vijestima  te u časopisima: Arhivist, Arhivski pregled, Međimurje, Arhivski vjesnik, Kaj  te u raznim zbornicima.

Autor je brojnih djela (samostalno i u suautorstvu): Koraci u život, Rječnik arhivske terminologije Jugoslavije, Varaždin u XVIII stoljeću i političko-kameralni studij, Dvadeset godina Ekonomskog i organizacijsko - informatičkog studija u Varaždinu, Prilozi za povijest varaždinskog bankarstva, Povijest vatrogastva u Varaždinu, Ekonomika srednjovjekovnog grada Varaždina, Spomenici starogradske varaždinske općine, Starogradska varaždinska općina

Mirko Androić bio je član redakcije više zbornika i drugih edicija, a svojim referatima sudjelovao je na nizu naših i međunarodnih znanstvenih skupova. Svojim je radom postavio trajni temelj uspješnom razvoju arhivske službe sjeverozapadne Hrvatske pa i šire.  

Izvor: Knjižnica Metel Ožegović Varaždin

Komentari