Autonomni centar Čakovca 26. lipnja organizira predavanje o konoplji

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 20.06.2013. 13:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija,Wikipedia

U sklopu svojeg programa za javnost pod nazivom act.klub, udruga Autonomni centar –  ACT iz Čakovca poziva sve zainteresirane na predavanje o  medicinskoj  i industrijskoj konoplji povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga koje će se održati u srijedu 26. lipnja 2013. u 19 sati u dvorani Zrinski u Galeriji Scheier u Čakovcu.

Uz  predavanje, održat će  se i izložba video instalacija o odnosu društva, države, zakonodavstva  i  eksperata  u polju  medicine,  agronomije  i ostalih  znanosti  prema konoplji te veza konoplje uz ostale opojne droge.

Važno  je  razumijeti  zašto  mladi  ljudi  eksperimentiraju  s  drogama,  predstaviti opasnosti za mlade pri korištenju droga, pružiti im što više informacija o učincima i upoznati ih s preventivama i načinom liječenja.

Konoplja je kontroverzna biljka, koja ima svoje prednosti i nedostatke. Ona je zabranjena droga, ali ima i svoje pozitivne
atribute.  Kao  jedna  od  najperspektivnijih  biljaka,  koristi  se  na  razne  načine:  kao kozmetika, hrana, tekstil, papir, eterično ulje, kao gorivo i izolacijski materijal koji je ekološki  učinkovit. 

Predavač  dipl.  ing.  Dejan  Rengeo će  predstaviti  primjere pozitivnog učinka konoplje u suvremenoj industriji i medicini. Uz pravilan i stručan nadzor, ona može ublažiti kroničnu bol te je korisna supstanca pri liječenju od raka i
drugih bolesti. Dejan Rengeo, završio je studij u Ljubljani, te je za svoj rad dobio Prešerenovu  nagradu,  najveću  nagradu  Republike  Slovenije  na  polju  znanstvenih postignuća.

Video instalacija  "Rat protiv droge" koristi izvorni reklamni i pedagoški materijal čijom  aproprijacijom  se  propituje dosadašnja  politika  koja  prati  ovu  biljku  te posljedice te politike na mogućnosti istraživanja i uporabe konoplje u znanstvene i medicinske svrhe. Autori video instalacije su su  Maja Kohek i  Kruno Jošt, koji u svom radu upotrebljavaju transdisciplinarne strategije i suradničke prakse s pomoću kojih istražuju relacije u suvremenom društvu u kontekstu estetike, politike, ekologije, spiritualnosti i holizma.

Video instalacija će se moći pogledati isti dan, od 10 do 21 sati.

Predavanje i izložba otvoreni su za širu javnost, a potpomognuti su sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih.

Komentari