AZRA predstavila 5 novih projekata vrijednih više od milijun eura

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 31.01.2014. 17:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Agencija za razvoj Varaždinske županije danas je u Županijskoj palači održala konferenciju za novinare na kojoj je predstavila 5 novih EU projekata.

Riječ je o projektima koji su odobreni u okviru Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska za programsko razdoblje 2007.-2013. koji će biti sufinancirani iz fonda Instrument pretpristupne pomoći (IPA).

Svi projekti usmjereni su na razvoj poduzetništva, društvenu integraciju te zaštitu okoliša u prekograničnom području Slovenije i Hrvatske.

Projekte, ali i ostale aktivnosti koje trenutno provodi Agencija za razvoj Varaždinske županije predstavio je direktor AZRA-e Nikola Kučiš, istaknuvši kako je AZRA od ukupno pet projekata na četiri projekta partner, dok ulogu vodećeg partnera ima na projektu "Spirit", usmjerenom na poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i obrta te strukovnih obrazovnih programa u prekograničnom području.

-Projekt "Spirit" od velikog je značaja za strukovno obrazovanje u prekograničnom području Slovenije i Hrvatske, s naglaskom posebno na inovacijama i poduzetništvu, a u projekt su uključene obrazovne institucije iz Slovenije i Hrvatske, razvojne agencije, predstavnici poduzetničkog sektora, odnosno svi ključni akteri važni za jačanje gospodarskog razvoja, i povezivanje potreba tržišta rada i obrazovanja u ovom području - izjavio je Kučiš te istaknuo kako je ukupna vrijednost projekta veća od 250 tisuća eura.

Uz spomenute projekte, odobreni su i projekti "Bioregio", usmjeren na sektor obnovljivih izvora energije i učinkovito korištenje energije; "Inovaloca" usmjeren na poticanje novih oblika poduzetništva kroz jačanje inovativnog korištenja lokalnih resursa i zapošljavanje ranjivih društvenih skupina; "Drvarnica", usmjeren na poboljšanje konkurentnosti slovenskih i hrvatskih poduzeća te obiteljskih gospodarstava koji se bave šumarstvom i preradom drva, te projekt "Maraton" usmjeren na povezivanje poduzeća, istraživača i studenata u obliku on-line burze istraživačkih radova studenata.

Ukupna vrijednost svih projekata je preko milijun i 200 tisuća eura, a uspješnost Agencije za razvoj Varaždinske županije u prolaznosti projekata i povlačenju sredstava iz EU fondova pohvalio je i zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić, istaknuvši pritom važnost tog prekograničnog programa, kao i suradnje sa Slovenijom.

Komentari