ČUVANJE STARIH OBIČAJA

BEDENEC Održan je Dijen bedijenske lenčarije – 4. kelembarska pepijevka

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.09.2019. 11:21

Zadnja izmjena: 02.09.2019. 11:25

U nedjelju, 1. rujna, Bedenec je bio domaćin 4. kelembarske pepijevke, a manifestacija koja objedinjuje prikaz lončarstva i brojnih drugih starih obrta i običaja ovoga kraja. Održana je u organizaciji Udruge za kulturu i sport, a pokrovitelj joj je bio Grad Ivanec.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Milorad Batinić pozvao je domaćine da nastave s daljnjim uređenjem ovog etno kompleksa te gradnjom popratnih prostora (tradicijski štagalj) kako bi se u njima već za dvije godine mogle održatilončarske radionice za djecu i odrasle, ali i drugi sadržaji usmjereni čuvanju pojedinih tradicijskih obrta ovoga kraja. 

Prema želji domaćina, manifestaciju je otvorio gradonačelnik pucnjem iz topa koji su za ovu priliku postavili članovi kuburaške udruge Glasna kubura iz Kamenice, a koji su i sami zapucali iz kubura. U programu na bini nastupili su članovi glazbenog sastava Peharčeki iz Bedenca, KUD-a Klenovnik, Ženski vokalni sastav Kaliope te Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave.

Priređen je i bogat popratni program: majstori Marijana Težak i Dragutin Stančić na lončarskom kolu prikazali su umijeće lončarenja, dok su se posjetitelji uključili u nošenje sirovih lončarskih proizvoda na žgonje v pečnicu, a moglo se vidjeti i oslikavanje gotove lončarije. Lokalni umjetnici izložili su svoje skulpture i druga djela, a prikazan je i cijeli niz starih zanata – kovačija, izrada košara od šibe i logožara od rogoza itd. 

Na otvorenom se pekla rakija, kuhao se grah, a u krušnoj peći pekli su se domaći sirni štruklji, krvavice, krumpir v črepnji i druge delicije. Prikazano je i ručno piljenje drva, lokalni medari na prodaju su ponudili domaći med i druge pčelarske proizvode, a živo je bilo i pod brajdom, uz domaću kosanu mast i čvarke, pite od jabuka, vruće štruklje itd.

 

 

Komentari