Besplatna projekcija dokumentarnog filma "Doula!" i u Varaždinu

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 14.09.2013. 11:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Udruga RODA, u suradnji s Hrvatskom udrugom doula, organizira besplatnu projekciju dokumentarnog filma "Doula! Tvoja pomoćnica pri porodu".

Britanski dokumentarac prikazivat će se u petnaestak hrvatskih gradova, a u  Varaždinu će se projekcija održati u kinu Galerija 20. rujna u 18:30 sati.

"Doula! Tvoja pomoćnica pri porodu" progovara o doulama i njihovoj ulozi tijekom trudnoće, poroda i u prvim tjednima roditeljstva. Ovaj 65-minutni dokumentarac britanske redateljice Toni Harman (Credo, Real Birth Stories) dosad je prikazan u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Australiji te Japanu.
 
Snimkama su dokumentirana tri poroda koja su se odigrala uz podršku doule. "Doula!" bilježi nemedicinsku, ali vrlo praktičnu, ujedno i emocionalnu potporu koju doula pruža majci prije, tijekom i nakon poroda. Jedinstveni pogled na porod zabilježen je tijekom dva nenametljivo snimana kućna poroda u vodi i popraćen je video-dnevnikom kojeg su snimili roditelji čiji je porod započeo kod kuće, ali je dovršen u bolnici carskim rezom.
 
- U idealnoj situaciji i ukoliko to želi, tijekom poroda ženi bi se uz partnerovu podršku trebala osigurati i podrška još jedne osobe – majke, prijateljice ili doule. Ta osoba pruža podršku cijeloj obitelji – i majci i ocu. Znanstvena istraživanja dokazuju da prisustvo majčinskog lika tijekom poroda smanjuje stopu carskog reza, skraćuje trajanje poroda, nakon poroda roditelji su zadovoljniji, a nuspojave ne postoje. U doba kada je štednja potrebna u zdravstvu i kada država potiče samozapošljavanje, doule bi mogle dati veliki doprinos unapređenju rađanja u Hrvatskoj - objašnjava Daniela Drandić, koordinatorica akcije i voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Roda.
 
Više informacija o projekcijama možete naći na adresi www.roda.hr ili na Facebook-stranici udruge Roda.

Komentari