Branko Grčić: Priprema projekata za EU najveći je problem Hrvatske

Objavljeno: 04.05.2012. 09:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić boravio je u službenom posjetu Varaždinskoj županiji posjetivši Lepoglavu, Ivanec i općinu Sveti Ilija gdje se upoznao s projektima koje provode i planiraju.

Grčića je posebno zanimao zašto je zapeo projekt izgradnje sportske dvorane u općini Sveti Ilija koje financira njegovo ministarstvo.

- Djeca i mještani očekuju da dvorana bude izgrađena. U posljednje vrijeme došlo je do zastoja u tom projektu i razgovarali smo kako nastaviti s tim projektom - istaknuo je Grčić.

U Lepoglavi i Ivancu čelnici tih gradova upoznali su ga s brojnim projektima koje su isplanirali, a koji zbog gospodarske krize za sada stoje u ladicama. Grčić ih je zamolio za strpljenje.

- Riječ je o raznovrsnim projektima iz više područja i ono što je dobro jest da su ti projekti završeni i spremni za financiranje. To će biti osobito važno kad uđemo u Europsku uniju i kad nam budu dostupni strukturni fondovi jer to znači da će ti projekti odmah moći ići u realizaciju. Dakle, samo malo strpljenja do drugog dijela sljedeće godine – poručio je Grčić.

Vezano uz pripremu projekata za strukturne fondove EU, Grčić je naglasio da je riječ o gorućem problemu cijele Hrvatske kojeg Vlada mora što prije riješiti.

- Na žalost, podaci govore da smo do sada ovaj zadnji IPA program iskoristili tek negdje na razini od 40 posto. Moramo napraviti jedan veliki iskorak u segmentu pripreme projekata u ovih godinu dana do ulaska u EU jer ispod godinu i pol do dvije ne traje ni jedna priprema kompletne dokumentacije. Dakle, da bismo mogli taj novac koji će nam biti na raspolaganju povući morali smo još jučer početi u pripremu projekata - naglasio je Grčić.

Komentari