Branko Roglić: Čačić me razočarao i reći ću mu to u lice

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 29.11.2013. 09:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Švoger

Roglić je vlasnik Orbica, najveće tvrtke za distribuciju u regiji koja na tržište plasira robu široke potrošnje. Posluje u 16 zemalja, a u svojih osamnaest tvrtki ukupno zapošljava 2800 ljudi.

Jedan je od najbogatijih Hrvata i godišnji promet mu je oko 800 milijuna eura. Diplomirao je na splitskom Elektrotehničkom fakultetu. Kada su ga kao mladog proljećara 1971. smijenili s mjesta komercijalnog direktora, prisiljen naći posao, njemačkoj tvrtki “Varta” pronašao je tvrtku koja će distribuirati njihove baterije. Sve ostalo je povijest...

Kaže nam da je upravo ovih dana kod njega bila ravnateljica varaždinskog HNK Jasna Jakovljević. Poslao ju Stjepan Mesić, njihov zajednički prijatelj. Stoga, premda su već raspodjelili sredstva, ipak će iznaći još nešto novca za varaždinsko kazalište. A osim baroknog grada, sviđa mu se i varaždinsko groblje. Nekoliko puta obišao ga je sa suprugom. A Stančić? Ima ih šest komada. On je jedan od njegovih umjetničkih favorita.

- Ja sam, kako bi vi to rekli, malo „vudren“ na umjetnost – šali se rodom Makaranin, zapravo Splićanin čiji korijeni sežu u Dalmatinsku Zagoru.

Što mislite, imamo li dovoljno potencijala za razvoj kulturnog turizma?
Mi imamo izvanrednih mogućnosti. Vjerujem u turizam u unutrašnjosti. Varaždin, Osijek, Zagreb, naše Zagorje s onim dvorcima. Ima tu potencijala, ali do sad nije bilo ideja. Ideje su te koje prave novac, a ne rad, šljakanje i kopanje. Kad imate zdravu ideju i kad nad njome organizirate kapital, onda se taj kapital oplodi i ostvarujete napredak.

Trebaju li te ideje krenuti od pojedinaca ili državnih institucija?
To moraju biti pojedinci. Gdje god je državna institucija, tu je propast. To se dokazalo na Zapadu. Čak su i Kinezi došli do toga da treba cvjetati tisuće cvjetova. To znači stotine tisuća ideja svakog pojedinca, ali u pravim okvirima. Država treba izbalansirati odnos javne potrošnje i realne ekonomije. Ako se realna ekonomija puno oporezuje, onda se uloženi kapital ne može oploditi i traži druga mjesta.

Dakle, vi ste za liberalni kapitalizam?
Ja sam sto posto za liberalni kapitalizam!

Pitam zato što vas mediji vežu uz ljevicu?
Vežu me zato što sam u duši lijevi demokrat. Moj radnik svoju plaću nikada nije čekao ni jednog dana, i to je moja socijalna osjetljivost. Ali ono kako ja zaradim novac koji onda pošteno podijelim svojim radnicima, to je kapitalizam i te dvije stvari ne smiju se miješati...

Ostatak intervjua pročitajte u novom broju Tjednika eVaraždin, kojega od danas, zajedno s redovitim prilogom Tjedni zabavnik, možete pronaći na prodajnim mjestima širom županije.

Komentari