Breznički Hum: Proglašena elementarna nepogoda od kiša i poplava

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 21.11.2013. 16:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček / VT

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar donio je Odluku o proglašenju elementarne nepogode od obilnih kiša i poplave za Općinu Breznički Hum, i to u slivnom području rijeke Lonje.

Naime, 11. studenoga ove godine obilne kiše uzrokovale su poplavu izlijevanjem rijeke Lonje na području općine Breznički Hum, a nanesene su velike materijalne štete na stambenim i gospodarskim objektima, opremi, kućanskim aparatima, sustavima grijanja, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, te na građevinskom i poljoprivrednom zemljištu.

Članovi Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obišli su stradalo područje, te su dostavili konačnu procjenu štete u iznosu od 2.094.750 kuna, koju je nakon toga potvrdilo i Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, a ono ju je proslijedilo Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom dodjele pomoći po hitnom postupku.

Inače, ovo je druga nepogoda koju je izazvala rijeka Lonja i obilne kiše, jer se isti slučaj dogodio i u proljeće ove godine, 31. ožujka. Tada je materijalna šteta od poplave i klizišta iznosila 2.406.366 kuna, pa se može reći kako ukupna šteta u ovoj godini iznosi 4.501.116 kuna.

Komentari