Broj nezaposlenih premašio 10 tisuća no raste i broj zaposlenih

Objavljeno: 21.09.2012. 10:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

I u kolovozu je, neuobičajeno za ljetne mjesece, broj nezaposlenih na području županije nastavio rasti. Varaždinski Zavod za zapošljavanje krajem kolovoza evidentirao je 10.007 nezaposlenih osoba, 2,8 posto više u odnosu na srpanj i 3,7 posto u odnosu na kolovoz prošle godine. Posebno zabrinjava struktura nezaposlenih, odnosno sve veći broj mladih i visokoobrazovanih na burzi.

I županijski čelnici ističu da ih ti podaci “sablažnjavaju”, ali naglašavaju i da oni ne prikazuju pravu sliku zaposlenosti u Varaždinskoj županiji. Naime, usporedno s rastom broja nezaposlenih u proteklih godinu i pol, rastao je i broj zaposlenih. 

Početkom 2010. godine u gospodarstvu je tako bilo zaposleno 35. 288 radnika, a do lipnja ove godine taj se broj povećao za više od dvije tisuće radnika, na 37.336 zaposlenih.

- Stvar je u tome da je do prošle godine “umjetno” smanjivan broj nezaposlenih na način da su se s evidencije brisali oni koji se nisu na vrijeme javili na burzu ili su krenuli na doškolovanje. Oni su i dalje bili nezaposleni, ali se nisu prikazivali u statistici. Prošle godine je zavod dobio naputak da počnu prikazivati realno stanje na tržištu rada što se sada vidi i na podacima - ističe župan Predrag Štromar.

No, iako je broj zaposlenih u gospodarstvu rastao, zabrinjava činjenica da su varaždinski radnici među najslabije plaćenima u Hrvatskoj. Ove godine primali su prosječnu plaću od 3679 kuna, što je za više od 30 posto manje od državnog prosjeka.

VIŠE PROČITAJTE U VARAŽDINSKOM TJEDNIKU 

Komentari