Čačić: Međimurska vina su puno bolja od zagorskih

Objavljeno: 26.05.2012. 10:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Andrej Švoger / CROPIX

Međimurska vina ne samo da su bolja nego su puno bolja od zagorskih - poručio je, otvarajući 4. Festival pušipela, bajkovitih okusa Međimurja i Sajam vinogradarske opreme u međimurskoj Štrigovi, prvi potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Pokrovitelj festivala, predsjednik Ivo Josipović na to je pak komentirao da će Čačić tu svoju izjavu sada morati objasniti i svojim Varaždincima. Iako je rođen u Zagrebu, Čačić naime već desetljećima živi u Varaždinu, a u sjevernom dijelu Hrvatske poznato je da su Varaždinci i Međimurci veliki rivali i rijetko će kad jedni drugima priznati da su u nečemu - bolji.

Što se tiče vina, Međimurci su tu u svakom slučaju ispred svojih rivala preko rijeke Drave što su i dokazali na europskim i svjetskim natjecanjima vinara.

- Ako je nešto u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj doživjelo značajan pomak to je kvaliteta hrvatskih vina. Istra, Kutjevo i Međimurje su pritom temelj prvorazrednih vina u Hrvatskoj. Ono što nedostaje je brendiranje. Istrijani su u tome otišli najdalje ali i Kutjevo i Međimurje moraju se u to uključiti jer brendiranje jedino može dovesti do toga da se vinarstvo isplati - poručio je Čačić.

- Vino nije samo piće i samo proizvod nego kultura, a hrvatski vinari su na natjecanjima i festivalima diljem Europe dokazali da možemo u nečemu biti prvi u Europi i prvi u svijetu - nadovezao se predsjednik Josipović.

Josipović i Čačić nakon svečanog otvorenja degustirali su najbolja međimurska vina, a vinari su im citirali staru narodnu izreku „dajte im dobra vina i bolje će vladati“.

- Danas ne vladamo nego upravljamo, a za dobro upravljanje državom treba imati bistru glavu no to ne znači da se ne smije povremeno s mjerom popiti dobra kapljica vina - odgovorio im je predsjednik Josipović dok je Čačić zaključio da je ta uzrečica sigurno vezana uz još stariju uzrečicu „in vino veritas“ odnosno „u vinu je istina“.

- To znači da se na mene to ne odnosi jer sam i ja i ovako dovoljno iskren. Neovisno o tome, sva ova vina koja su ovdje izložena dobro poznajem jer od svakog vinara imam barem po desetak butelja u svom podrumu. Riječ je zaista o prvorazrednim vinima - istaknuo je Čačić.

Komentari