Čak sedam državnih prvaka iz matematike na području Varaždinske županije

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 09.04.2013. 17:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Učenici osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije postigli su iznimne rezultate na Državnom natjecanju iz matematike koje se održalo u Dubrovniku od 2. do 4. travnja.

Ukupno je osvojeno sedam prvih mjesta, a dvoje učenika pozvano je na izborno natjecanje za nastup u olimpijskim ekipama Hrvatske.

U kategoriji osnovnih škola državnim prvacima postali su Ida Kolmanić, učenica petog razreda Osnovne škole Novi Marof, Andrea Križanić, učenica petog razreda VI. Osnovne škole Varaždin, Aleksandra-Saša Božović, koja pohađa sedmi razred VI. Osnovne škole Varaždin, Josip Keleva, učenik osmog razreda VI. Osnovne škole Varaždin te Lukas Novak koji pohađa osmi razred I. Osnovne škole u Čakovcu.

Aleksandra-Saša Božović i Josip Kelava u Dubrovniku su ponovili prošlogodišnje rezultate, dok je Lukas Novak postao Državnim prvakom treću godinu za redom.

Mentori nagrađenim učenicima su profesori Tanja Debelec, Antonija Buhiniček, Katica Kalajdžija, Marijana Ilić, Davor Dukarić, Nevio Cifrek te Branko Škiljan.

U kategoriji srednjih škola Maja Puček, učenica drugog razreda Druge gimnazije Varaždin te Ivan Brezovec, maturant Srednje škole Ivanec također su osvojili naslov Državnog prvaka. Maja je svoj rezultat od prošle godine, kada je osvojila treće mjesto, poboljšala dok je Ivan ponovio rezultat koji je osvojio u prvom razredu te je stekao pravo direktnog upisa na Fakultet elektrotehnike i Prirodoslovno-matematički fakultet.

Također, učenici Maja Puček i Nikola Šalgaj pozvani su na izborno natjecanje za nastup u olimpijskim ekipama Hrvatske koje će se održati ovog vikenda u Zagrebu.

Mentori učenika bili su profesori Silva Čubrilo, Dubravka Držaić-Taourirt, Tatjana Plantak, Branko Topić, Marica Dolenec-Jurinić, Marina Šepavlov, Tamara Srnec, Vesna Bukal, te Stanko Divjak.

Isto tako, učenici osnovnih škola Mateja Vuradin, Nevena Petrović te Vedran Cifrek, kao i učenici srednjih škola Matea Čelar, Jurica Genc, Karlo Videc, Nikola Šalgaj te Filip Hrenić posebno su pohvaljeni za izvrstan nastup.

Iznimni rezultati koje su učenici postigli od velikog su značaja za Varaždinsku županiju, jednu od najmanjih prema broju stanovnika, ali najveću po izdvajanju za rad s nadarenim učenicima. Ovakav rezultat, naravno, ne bi bilo moguće postići bez puno rada i truda u školama i, naravno, Centru izvrsnosti za matematiku.

Komentari