Članovi Planinarskog kluba Ivanec osvojili peti najviši vrh Europe

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 09.08.2013. 10:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Google Maps

Članovi Planinarskog kluba Ivanec u nedjelju su, 4. kolovoza, osvojili peti najviši vrh stare Europe – Punta Gnifetti u Peninskim Alpama, visok 4554 metara.

Na samom vrhu se nalazi i najviši planinarski dom u Europi – Capanna Margherita, koji je šesteročlanoj ekspediciji pružio odmor od niskih temperatura i jakog vjetra.

U prvom pokušaju osvajanja Punta Gniffeti 2009. godine ivanečki planinari nisu uspjeli, a u tomu su ih tada spriječili iznimno loši vremenski uvjeti. Ove godine bili su daleko uspješniji - na vrh su se uspjeli popeti svi članovi ekspedicije i to bez većih problema.

Najteža dionica nalazila se pred samim domom, gdje je puhao olujni vjetar koji je bitno otežavao vidljivost. Budući da se ovdje radi o ekstremnim visinama, planinari se u domu nisu dugo zadržavali zbog opasnosti od pojave simptoma visinske bolesti.

Šesteročlanu ekspediciju činili su Tomislav Friščić koji je ujedno bio i vođa puta, zatim Stjepan Kuštelega, Duško Vitez, Anđelko Suhodolčan, Mario Dolovski i Zoran Stanko.

Izvor: ivanec.hr

Komentari