Dizanje socijalne svijesti

Crveni križ Ivanec počeo s provođenjem programa "Odgoj za humanost"

Objavljeno: 25.01.2016. 08:30

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 11:38

Foto: CK Ivanec

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec započelo je u drugom polugodištu šk. god. 2015/2016. u OŠ Ivanec i OŠ Lepoglava s programom Odgoj za humanost koji se temelji na poimanju važnosti humanog osjećaja i djelovanja te ohrabrivanju takvih osjećaja, daje spoznaje iz osnova zdravstvene izobrazbe, te razvoja socijalne svijesti (osobito tolerancije, suosjećanja i odgovornosti za sebe i svoju zajednicu)...

Naime, program "Odgoj za humanost" sukladan je Kurikulumu građanskog odgoja i obrazovanja i to osobito na razini društvene dimenzije građanske kompetencije u kontekstu razreda, škole i lokalne zajednice. Kroz aktivnosti koje su projektom predviđene učenici usvajaju znanja i razumiju značaj i ulogu dobrovoljnog, volonterskog rada u zajednici, stječu vještine i sposobnosti planiranja i organiziranja raznih humanitarnih akcija, razvijaju vrline solidarnosti, suosjećanja, poštivanja i razumijevanja potreba drugih, zagovaraju voluntarizam.

Kroz prikladne aktivnosti, odnosno zajedničke akcije Hrvatskog Crvenog križa koje obilježavamo kroz godinu u suradnji sa školama, učenici razvijaju svoju građansku kompetenciju, jer usvojena znanja povezuju sa vještinama, vrijednostima i stavovima i tako postaju aktivni sudionici u rješavanju problema u lokalnoj zajednici.

Slijedom navedenog s programom Odgoj za humanosti počele su radionice Prve pomoć u OŠ Ivanec i OŠ Lepoglava kroz koje mlade upoznaju s načinima pružanja prve pomoći, potiču na razmišljanje o samopomoći i pomoći drugima, ponašanjima na mjestu nesreće i u školskim situacijama u kojima se mogu dogoditi nesreće, ukratko, s osnovama prve pomoći i važnošću promicanja i usvajanja zdravih navika. Također, odrađene su i radionice pod nazivom ''Mišica Milica-što činiti u nevolji'' u kojima su djeca upoznata sa metodama zaštite i samozaštite i odgovornosti za sebe.

Uskoro stižu i radionice o Postanku Crvenog križa, Humanosti i načelima humanog rada kroz koje će učenici steći spoznaje o humanitarnoj organizaciji Crvenom križu, povećati spremnost za uključivanje u dobrovoljni volonterski rad i aktivnosti koje mladi mogu provoditi u Crvenom križu. Radionice se provode zahvaljujući sredstvima iz Programa poticanja zapošljavanja putem Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje koje je za projekt GDCK Ivanec ''Razvoj volonterskih programa'' odobrilo sredstava za zapošljavanje koordinatorice volonterskih programa.

Komentari