Dan Grada Ludbrega obilježen svečanom sjednicom Gradskog vijeća

Objavljeno: 20.03.2012. 09:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Davne 1513. godine 19. ožujka papa Leon X. Ludbreg je proglasio prošteništem. Temeljem te odluke u Ludbregu se na taj datum slavi Dan grada, piše ludbreg.hr

Program proslave Dana grada započeo je prošlog tjedna predstavljanjem knjige „Šume Kalnika“ čiji je autor Gabrijel Horvat. Otvorena je i izložba Tam Laszla „Sveta Zemlja,“ a održana je i tradicionalna likovna kolonija koju je šestu godinu zaredom organiziralo Likovno udruženje Ludbreg.

Najsvečaniji dio proslave Dana grada svečana je sjednica Gradskog vijeća grada Ludbrega koja je održana u ponedjeljak, 19. ožujka.

Gosti na svečanoj sjednici bili su i zastupnici Hrvatskog sabora Mario Habek i Dragutin Glavina, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, Blanka Matica iz Ministarstva kulture, Alen Leverić pomoćnik ministra gospodarstva, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i njegovi zamjenici Blanka Glavica-Ječmenica i Milan Pavleković. Svečanoj sjednici uz gradske vijećnike i članove izvršne vlasti nazočili su i predstavnici susjednih gradova i općina.

- Ludbreg je tradicionalno urbana sredina sa svim obilježjima Grada, ne samo od 1997. kada je službeno proglašen gradom, već kroz stoljeća. Zbog svojeg prirodnog položaja, smješten u ključnim komunikacijskim pravcima od zapada prema istoku i od jugozapada prema sjeverozapadu, Ludbreg se već u antičko doba formirao kao utvrđeno i urbano naselje. Prema povijesnim podacima, već u srednjem vijeku postao je tranzitni, obrtnički, kulturni i obrazovni centar ovog dijela Podravine. Proces industrijalizacije donio je Ludbregu temeljne demografske, građevinske i urbanističke promjene - istaknuo je predsjednik ludbreškog Gradskog vijeća Slavko Blagaj.

Prisutnim gostima obratio se i ludbreški gradonačelnik Marijan Krobot

- Iako je po statističkim podacima jedan od najmanjih gradova Varaždinske županije, Ludbreg svojom dugom i bogatom poviješću, strateškim zemljopisnim položajem, te kulturnim raznolikostima spada u red važnijih gradova sjeverozapadne Hrvatske. Ludbreg je desetljećima administrativno, kulturno i gospodarsko središte ludbreške Podravine. Na žalost, posljednjih godina svjedočimo da centralizacijom pojedinih službi gubimo taj atribut. Konkretno, više u Ludbregu nemamo općinski sud koji je imao stogodišnju tradiciju, prekršajni sud za sada djeluje kao stalna služba, a i neke druge državne službe koje su godinama radile u Ludbregu i služile građanima ludbreške Podravine su ukinute - naglasio je ludbreški gradonačelnik Krobot.

Tradicionalno na svečanoj sjednici svake se godine uručuju nagrade i priznanja onima koji su doprinijeli razvoju grada.

Počasnom građankom grada Ludbrega proglašena je Dubravka Horvat koja posljednje 33 godine radi u Hrvatskom Crvenom križu. Uz pravne poslove i vođenje organizaciske i kadrovske službe, posebno je doprinijela normativnom reguliranju djelatnosti Crvenog križa, edukaciji profesionalnih djelatnika i volontera i razvoju Službe traženja.

Nagrada grada Ludbrega za životno djelo dodjeljena je Stanku Horvatu iz Selnika. On je cijeli svoj radni vijek od 1973. pa do umirovljenja potkraj 2011. proveo u Gradskom društvu Crvenog križa i to kao djelatnik, tajnik i ravnatelj, a jedno vrijeme bio je i predsjednik Županijske organizacije Crvenog križa.

Nagrada grada Ludbrega uručena je Zvonku Kiriću iz Sigeca Ludbreškog. Za njega se može reći da je najzaslužniji za realizaciju ideje o podizanju kipa Svetog Vinka. Jednu samozatajnu ideju Udruge „Trsek" o podizanju jednog skromnog kipa preusmjerio je, osmislio i realizirao u jedan impresivni projekt „Kip Svetog Vinka s vidikovcem“ – najveći kip tog sveca na svijetu.

Plakete grada Ludbrega dodjeljene su Udruzi Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Ludbreg, Udruzi Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Ludbreg, Ženskom nogometnom klubu Podravina 02 Ludbreg, Udruzi uzgajatelja malih životinja Kanarinac Ludbreg, Rukometnom klubu Ludbreg – Mljekara Bohnec, Športskom nogometnom klubu Zadrugar Hrastovsko, Športskom nogometnom klubu Plitvica Selnik.

Zahvalnice grada primili su Katarina Brcković, Željko Šoštarek, Milan Bunčić, Petar Skupnjak, Franjo Beser i Mladen Henec.

- Primjećujem da su među nagrađenima posebno zastupljeni oni koji se bave humanitarnim radom, što je dokaz da su temeljne ljudske vrijednosti na cijeni. Svaki od nas na bezbroj načina može pomoći kao pojedinac. Upravo iz Ludbrega ponijela sam dobri duh i s radošću se ovdje uvijek vraćam - rekla je Dubravka Horvat, počasna građanka Ludbrega.

Komentari