Dani inovacija: Tržište priznaje samo kvalitetu i inovativnost

Objavljeno: 24.05.2012. 09:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

U hotelu Turist u Varaždinu održavaju se „Dani inovacija“ u organizaciji Agencije za razvoj Varaždinske županije i Fakulteta organizacije i informatike Varaždin tijekom kojih će se održati sastanci učenika i studenata inovatora, niz predavanja eminentnih stručnjaka o važnosti ulaganja u razvoj novih tehnologija, mogućnostima financiranja inovativnih projekata, trendovima razvoja obnovljivih izvora energije (OIE) te upravljanju inovacijama u području OIE.

Skup je otvorila zamjenica župana mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica koja je naznačila kako je Hrvatska zadnjih petnaestak godina nizom međunarodnih priznanja dokazala da ima potencijala u inovativnim rješenjima i projektima koje sad treba znati realizirati i komercijalizirati na najproduktivniji način kako bi kvalitetom i inovativnošću mogli konkurirati na otvorenom europskom tržištu.

-Stoga se nadam kako će ovi Dani inovacija povezati naše inovatore i poduzetnike i na taj im način omogućiti da razmijene iskustva i otvore neke nove mogućnosti za suradnju i razvoj što konkurentnijih proizvoda i inovativnih rješenja – rekla je zamjenica iskazujući veliku potporu svim inovatorima.

Savjetnica za upravljanje projektima Petra Žunar iz Agencije za razvoj Varaždinske županije pojasnila kako AZRA trenutno provodi tri značajna projekta povezana s razvojem inovacija, a u okviru čijih su projektnih aktivnosti organizirani i ovi Dani inovacija. 

Skupu je nazočio i inovator s tridesetogodišnjim iskustvom Slobodan Rajić koji je svoj prvi patent zaštitio još kao student te je do rata isključivo živio od zaštite i prodaje svojih patenata.

Od tada je zaštitio brojne patente poput uređaja za uklanjanje dlaka RS1, stroja za adresiranje pisama, lampica za bojlere, stroja za preradu poliuretana, dvostrukog brodskog propelera i mnogih drugih.

Prema njegovim riječima, ideja mu nikad ne nedostaje jer uvijek zapravo nastoji riješiti nečiji problem.

Komentari