Delegacija Hercegovačko-neretvanskog kantona u Varaždinu

Objavljeno: 12.06.2012. 15:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

Varaždinsku županiju posjetila je delegacija Hercegovačko-neretvanskog kantona kako bi se upoznala s pozitivnim iskustvom i primjerima dobre prakse Varaždinske županije u provođenju projekata realiziranih modelom javno-privatnog partnerstva i upravljanja poslovnim zonama, obzirom da su neke od trenutnih aktivnosti ovog kantona upravo izrada Prijedloga Zakona o javno-privatnom partnerstvu te uspostava Poslovne zone Mostar.

U sklopu radnog sastanka župan Predrag Štromar održao je prezentaciju o modelu Javno privatnog partnerstva u izgradnji školskih objekata na području Varaždinske županije te pritom detaljno pojasnio sve faze realizacije, od projektiranja, iskazivanja interesa i obvezujuće ponude, ugovaranja, financijskih pokazatelja pa sve do održavanja i korištenja te na kraju i ostvarenih rezultata. Pritom se posebno osvrnuo na realizaciju javno-privatnog partnerstva kroz model privatne financijske inicijative.

- Privatnom financijskom inicijativom privatni partner naplaćuje svoje usluge od javnog sektora, korisnika izgrađenih građevina. Kapital je 100% privatni, a usluga javna. Ugovor traje za cijelo vrijeme građenja i za razdoblje upravljanja održavanjem i uporabom građevina. Pritom javni sektor ili direktni korisnik plaća uslugu samo i isključivo u opsegu i kvaliteti u kojoj tu uslugu isporuči privatni partner – kazao je župan navodeći da se ovim modelom puno kvalitetnije gradi, jer kad se gradi za 25 godina i toliko se održava, moraju se staviti najkvalitetniji materijali pri čemu su svi rizici prilikom gradnje i održavanja infrastrukture prebačeni na privatnog partnera.

Gostima je ukazao na veliku važnost odabira dobrog konzultanta jer Ugovori imaju više od 400 stranica i jako je važno da se sve situacije, posebno one kod održavanja, predvide istim. Ponovio je i kako nema opasnosti u slučaju da neki privatni partner ode u stečaj jer je i to regulirano Ugovorom.

- Svaki od privatnih partnera za model JPP–a morao je osnovati tvrtku posebne namjene. U slučaju i da tvrtka posebne namjene dođe u probleme i nije u mogućnosti uredno ispunjavati svoje obveze, banka i Županija tražit će novog održavatelja i raskinuti ugovor. Nema nikakve opasnosti za škole i dvorane – rekao je  Štromar koji je i istaknuo kako je javno-privatno partnerstvo omogućilo ravnomjerni standard izgrađenosti na cijelom području Varaždinske županije za koji bi, po klasičnom modelu izgradnje bilo potrebno dvadeset godina, čime su svim učenicima, bez obzira na socijalni status, pružene jednake šanse kroz razvojne programe.

Pomoćnica ministra za poduzetništvo i obrt Hercegovačko-neretvanskog kantona Senita Babović izrazila je zadovoljstvo ovim posjetom, kao i upoznavanjem s primjerima dobre prakse Varaždinske županije.

- Naša je Vlada izradila nacrt zakona i u skoro vrijeme očekujemo donošenje zakona, a ova pozitivna iskustva doprinijet će bržem i kvalitetnijem realiziranju zacrtanih planova – istaknula je Babović i dodala kako je sljedeći korak formaliziranje suradnje između dvije županije potpisivanjem Sporazuma te je s tim ciljem upućen poziv Varaždinskoj županiji za uzvratnim posjetom njihovom kantonu.

Sastanku su uz predstavnike Hercegovačko-neretvanskog kantona nazočili i zamjenica župana Varaždinske županije mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica, pomoćnik ministra za razvoj Hercegovačko-neretvanskog kantona Maid Ljubović, direktorica tvrtke Poslovne zone d.o.o. Štefica Španić, direktor buduće Poslovne zone Mostar Giner Hanic, stručni savjetnik za pravne poslove u Kabinetu ministra Amra Rahimić i predstavnici Agencije za razvoj Varaždinske županije.

Nakon održanog radnog sastanka, delegacija se uputila u obilazak Tehnološkog parka Varaždin i Poduzetničke zone Jalžabet.

Komentari