Od 7. do 10. listopada

Delegacija Općine Vidovec na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.10.2019. 14:46

Zadnja izmjena: 15.10.2019. 14:50

Od 7. do 10. listopada u Bruxellesu se održavao Europski tjedan regija i gradova na kojem je sudjelovala delegacija Općine Vidovec predvođena načelnikom Općine Vidovec i članom predsjedništva Europskog odbora regija Brunom Hranićem.

Osim načelnika Hranića, na navedenoj su manifestaciji sudjelovale članica Općinskog vijeća Općine Vidovec i predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec Silvija Zagorec i viša stručna suradnica za opće poslove i EU fondove Emina Ljubek.

Već na prvoj radionici koja se odvijala u sklopu europskog tjedna regija i gradova, vidovečka delegacija uspostavila je kontakt s predstavnicima Regionalne Razvojne Agencije Jug i predstavnicima Grada Niša te su razmijenjena iskustva dobre prakse iz područja poljoprivrede, suradnje s organizacijama civilnog društva, mjera za mlade te uključivanja mladih u proces donošenja odluka putem osnivanja Savjeta mladih. Razgovaralo se i o mogućnosti provođenja programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska-Srbija.

Predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Silvija Zagorec iskoristila je priliku te novim poznanicima ukratko predstavila najveću kulturno-gospodarsko-zabavnu manifestaciju „Zeljarijada“, narodne običaje i kulturnu baštinu, ali i ostale karakteristike Općine Vidovec poput Varaždinskog zelja zaštićenog na europskoj razini, Vidovečkog gibanika zaštićenog žigom izvornosti, marljivih poljoprivrednika i iznimno aktivnih udruga.

Tijekom trodnevnog boravka, Silvija Zagorec i Emina Ljubek sudjelovale su na tri radionice te uz pratnju Brune Hranića posjetile Plenarnu sjednicu Europskog odbora regija koja se odvijala u zgradi Europske komisije čime su dobile uvid u proces donošenja odluka na europskoj razini. Posljednjeg dana boravka nazočile su konferenciji “Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. – Kohezija i vrijednosti; uloga regionalnih i lokalnih vlasti”, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije. 

Komentari