Varaždinski tim srednjoškolaca izradio najbolji video o Europskoj uniji

Objavljeno: 24.05.2012. 08:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Delegacija EU u Hrvatskoj

Dodjela nagrada pobjednicima video natječaja 'EU Minuta’ održana je u prostorijama Informacijskog centra EU-a u Zagrebu. Šef Delegacije EU-a, veleposlanik Paul Vandoren uručio je nagrade timovima koji su dobili najviše glasova  na javnom glasovanju održanom od 23. – 30. travnja 2012. Učenice I. i II. Gimnazije iz Varaždina Fani Solomun i Ana Marija Brđanović te njihov mentor Vedran Hunjek osvojili su prvu nagradu s videom pod nazivom “Povucite potez!".

Tim iz Varaždina osvojio je putovanje u Portugal, točnije grad Porto kao i jednodnevni posjet Guimaraesu, jednoj od Europskih prijestolnica kulture 2012.

Drugoplasirani je video klip „Budućnost u EU“ učenika Graditeljske škole iz Čakovca, Luke Vugrača i Petre Torok te mentora Krunoslava Bedija. Nagrada za drugo mjesto uključuje digitalne video kamere.

Učenici II. gimnazije iz Zagreba Filip Hrastić  i Larisa Bedeniković koji su, uz pomoć mentora Tomislava Šanga, osmislili video pod nazivom  „Europska unija i moja budućnost“, osvojili su treću nagradu, e-čitače knjiga.

Delegacija EU-a raspisala je natječaj 'EU Minuta' za učenike srednjih škola kako bi ih potaknula na aktivno praćenje tema vezanih uz Europsku uniju i pristupanje Hrvatske EU-u. Srednjoškolci su dobili zadatak producirati jednominutni video na temu Europske unije općenito ili kako vide primjerice budućnost Hrvatske u EU ili pak njihovu budućnost u EU, te teme poput politika EU-a ili pak EU programa i fondova.

Na natječaj, koji je završio sredinom travnja, pristiglo je mnogo jako dobrih i originalnih video klipova. Evaluacijski odbor je imao težak zadatak izabrati 10 finalista među pristiglim prijavama koje su ušle na javno glasanje. Kriteriji natječaja prema kojima je stručni žiri izabrao finaliste su bili: jasnoća poruke i pogođenost teme; kvaliteta sadržaja i videa; te kreativnost i originalnost. Nakon jednotjednog javnog glasanja, publika je odlučila o troje pobjednika natječaja.

Komentari