Donesen proračun Općine Vidovec u visini od 7,7 milijuna kuna

Piše: Ivana Dreven

Objavljeno: 04.12.2013. 09:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ivana Dreven

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Vidovec, održanoj 26. studenog, glavna tema bila je općinski proračun.

Općinski su vijećnici raspravljali o izmjenama i dopunama proračuna za 2013. godinu, kao i o prijedlogu proračuna za 2014. godinu. U raspravi o izmjenama i dopunama proračuna za ovu godinu, oporbena vijećnica Nadica Cafuk (HSS) kazala je, između ostalog, kako je vidljivo da proračun nije bio planiran kako treba te da su izostale neke dugo najavljivane investicije, kao i planirane pomoći iz županijskog i državnog proračuna te EU fondova.

Načelnik Bruno Hranić odgovorio je da proces dobivanja sredstava iz europskih fondova sada ide preko ministarstava.

- Oni nisu ništa prijavljivali, iako smo mi predali svu potrebnu dokumentaciju. Prije ulaska u Europsku uniju mi smo sve dobro odradili – rekao je Hranić.

O investicijama, posebno o izgradnji dječjeg vrtića, je bilo riječi i u raspravi o proračunu za iduću godinu, koji je prihvaćen većinom glasova.

- Proračun je predviđen u iznosu od 7.665.330 kuna. Što se tiče projekata, oni su pripremljeni i predani ministarstvu i vjerujem da će izgradnja vrtića krenuti u drugoj polovici iduće godine – istaknuo je načelnik.

Najavio je, između ostalog, uređenje kapelice na groblju te kupnju zemljišta za potrebe parkirališta na groblju, kao i kupnju traktora s priključcima.

- To bi nam se isplatilo kroz nekoliko godina, budući da ne bismo više morali plaćati nekome drugome za čišćenje snijega i za manje iskope – rekao je.

U proračunu su predviđena sredstva i za sanaciju Ulice V. Nazora u Vidovcu, spoja Ulice braće Radić – Goranec te Vinogradske ulice u Tužnom, izgradnju nogostupa u Krkancu i uređenje parkirališta kod NK Tužno.

Između ostalog, najavljena je i kupnja zemljišta za ŠDC Nedeljanec, nabava navalnog vozila za DVD Vidovec, kao i nastavak sufinanciranja smještaja djece u vrtiće, prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, kao i rada udruga s područja općine.

- Proračun je napravljen s vizijom i u njemu su sva naselja ravnomjerno zastupljena – rekao je Hranić.

Javni radovi povećali izdvajanja iz proračuna
Kroz raspravu o proračunu protezalo se i povećanje izdvajanja za plaće općinskih zaposlenika.

– Naše plaće su u normali u usporedbi s drugim općinama. Iznos koji se izdvaja iz proračuna je veći zbog zapošljavanja sedmero ljudi na javnim radovima. Javne radove financira država u iznosu od 75 do 100 posto, a razlika od 25 posto izdvaja se iz općinskog proračuna. To je sve prikazano i u prihodima i u rashodima u proračunu – napomenuo je Hranić.

Tekst je prenesen iz Tjednika eVaraždin od  29. studenog.

Komentari