eTwinning projekt na III. osnovnoj školi Varaždin

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 02.02.2014. 14:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

Učenici i učitelji III. OŠ Varaždin početkom školske godine 2013./14. uključili su se u eTwinning zajednicu. Sve je zapravo započelo u proljeće 2013. godine nizom edukacija koje su prošle koordinatorice projekta Ivana Fiket, Ivana Sukačić i Anica Vragović  kod etwinning ambasadorice prof. Lidije Kralj.

Već u jesen 2013. Nacionalna agencija za mobilnost odobrila je projekt  pod nazivom "Christmas traditions" sa školama partnerima  iz Italije i Poljske (Plesso Secondaria di I Grado "Primo Levi", Italy i Publiczna Szkoła Podstawowa Nr 17 w Radomiu, Poland).

Cilj projekta je bio predstaviti običaje svoje zemlje-svog kraja, te upoznati običaje iz  drugih države, razvijati komunikacijske vještine na materinjem i na stranom jeziku te vještine uporabe informacijsko- komunikacijskih tehnologija.

S puno volje i entuzijazma započet je projektom. U projekt su se uključili učenici od 1. do 7. razreda te učiteljice engleskog, njemačkog, francuskog jezika, učiteljice razredne nastave, učiteljica povijesti  i učiteljice matematike.

Engleska grupa predstavila je naša zemlju, grad i  školu. Učenici 6. razreda iz matematike skupljali su božićne recepte u kojima su  razlomci te ih preračunavali, a učenici 7. razreda su iz matematike- područja statistike prikupljali i obradili podatke  te ih prikazali  dijagramima. Prvašići  i ostali učenici su igrom asocijacija  razveselili sve i nasmijali svojim izjavama o Božiću. Učenici 4. razreda su u narodnim nošnjama prikazali običaje našeg kraja u Božićno vrijeme, a povijesna grupa je istražila o pripremama i proslavi Božića nekad.

Projekt  je započeo krajem rujna, a završio krajem siječnja.

Projekt se odvijao u tri faze:
1)  prikupljanje i obrada podataka
2) objava podataka   i suradnja i komunikacija sa školom-partnerom u  adventsko vrijeme
3) video konferencija, analiza projekta i zatvaranje projekta

Učenici su bili aktivni, iznosili su prijedloge, provodili istraživanje, obrađivali podatke, izrađivali prezentacije, prevodili sadržaje na engleski, njemački i francuski jezik, a prilikom video konferencije izmijenili svoje dojmove i iskustva. Također su upoznali neke nove web 2.0 alate pomoću kojih su prezentirali svoje radove.

Voditeljice projekta bile su učiteljice Ivana Fiket, Ivana Sukačić i Anica Vragović.

U projekt su se uključile učiteljice Mirjana Orešković, Suzana Kućar, Mirjana Pospiš, Kamelija Habulin, Katarina Rajković, Željka Hutinski, Branka Pentić uz veliku podršku ravnateljica škole Jasenke Martinčević .

Škola je sudjelovala na  Erasmus+  tjednu 20. - 24. siječnja 2014. u Zagrebu gdje je dobila još neke informacije o  mogućnostima rada, te se veseli novim izazovima.

Komentari