Eurodyssé program: Nastavak dobre suradnje Istarske i Varaždinske županije

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 03.07.2013. 16:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:31

Foto: -

Varaždinska županija je, već tradicionalno, od 26. do 28. lipnja, bila domaćin posjete grupe mladih Eurodisejaca koji trenutno borave u Istarskoj županiji. Bila je to prilika da istarska grupa upozna tri Eurodisejke iz Varaždinske županije koje sudjeluju u Eurodyssée programu od travnja ove godine.

Cilj ove razmjene je upoznavanje geografskih i kulturnih bogatstva i specifičnosti kontinentalne i jadranske Hrvatske pa je grupa Eurodisejca obišla centar grada Varaždina i muzej Starog grada, dok je drugi dan bio rezerviran za posjet dvorcu Trakošćan s čijom ljepotom su bili izuzetno očarani kao i jezerom i prirodom oko njega.

Nakon dvorca krenuli su na ručak u seoski turizam „Cvetko“ vozeći se kroz vinsku cestu Klopotec gdje ih se posebno dojmila ljepota zagorskih brega.

- Imate zaista prelijepu zemlju, na tako malo prostoru imate tako raznolik krajolik, klimu, gastronomiju. Hrvati su nas očarali svojom gostoljubivošću i susretljivošću. Hrvatska je zaista pravo otkriće! - neki su od komentara Eurodesejaca.

Eurodisejci su posjetili i izložbu „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“ u palači Herzer.

Treći dan je bio rezerviran za odlazak u Muzej neandertalaca u Krapinu. Gosti su uživali u vožnji do Krapine diveći se zelenilu i vinogradima Sjeverozapadne Hrvatske, a sam muzej za kojeg nisu ni znali da postoji ih je oduševio od samog mjesta na kojem se nalazi, savršeno opremljenog interijera muzeja do zanimljivih priča vodiča.

Nakon ručka i još jedne kratke šetnje kroz Varaždin vratili su se natrag u Istru zadovoljni što su mogli vidjeti nove stvari, upoznati novu kulturu, tradiciju i nove ljude iščekujući sa nestrpljenjem svoje prijatelje Eurodisejce iz Varaždinske županije da im uskoro dođu u posjet.

Spomenimo da je ova mala razmjena poseban oblik međužupanijske suradnje koju Istarska i Varaždinska županija provode od 2009. godine. Ovaj program volontiranja u svrhu stručnog usavršavanja mladih ljudi, stjecanja profesionalnih vještina i znanja, učenja jezika zemlje domaćina, upoznavanja prirodnih, povijesnih i kulturnih vrednota Lijepe naše, promoviranja turizma hrvatskih županija, pokazao se iznimno koristan i uspješan.

Varaždinska županija, kao sudionica i potpisnica Eurodyssée programa uz Istarsku županiju najduže i u kontinuitetu od svih hrvatskih županija provodi ovaj Program te nastoji boravak mladih Eurodysseejaca iz različitih europskih zemalja učiniti što ugodnijim kako bi se osjećali kao kod svoje kuće.

Iz Istre u posjetu su sudjelovali Maria Isabel Alfaro Vilanova i Xavier Salip Fernandez iz Španjolske, Emilie Hem iz Francuske, Sara Remih iz Austrije i Martina Marcantoni iz Italije, a pridružile su im se i njihova glavna koordinatorica Gordana Širol te profesorica hrvatskog jezika Suzana Orlić. Eurodssée kandidatkinje iz Varaždinske županije su: Ana Ramon i Elena Zafra Saura iz Španjolske te Marjolène Viala iz Francuske.

Eurodyssée program se provodi u Varaždinskoj županiji već sedmu godinu, a do sada je u njemu sudjelovalo ukupno 56 kandidata.

Komentari