Doznajte

eTV - Evo kakvu namijenu će imati dvorac Šaulovec

Objavljeno: 26.12.2023. 08:26

Zadnja izmjena: 26.12.2023. 08:27

Foto: Arhiva

Centri izvrsnosti i kompetencija s područja cijele Varaždinske županije uskoro će biti objedinjeni, a otvara se i pet novih strukovnih centara. U dvorcu Šaulovec, a kasnije u Osnovnoj školi Sveti Ilija, bit će baza Europskog talent centra. 

Prvi Centar izvrsnosti u Varaždinskoj županiji bio je iz matematike, a formiran je 2007. godine. Nakon toga otvoreni su centri iz fizike, informatike i ostalih teorijskih predmeta, zaključno s Centrom izvrsnosti iz povijesti. U medicinskoj školi, u prostorima nekadašnje vojne ambulante, postoji centar izvrsnosti kojeg često nazivaju 'bolnica u malom', koja je u sklopu nedavne obnove također obnovljena i dograđena. Trenutno se kreće sa pripremom pet strukovnih centara, a jedan od njih je strukovni centar za promet sa simulatorima vožnje kako bi učenici mogli stjeći znanja o prometu prije samog odlaska na cestu. Svi centri izvrsnosti iduće godine bit će objedinjeni u Dvorcu Šaulovec gdje će biti baza Europskog talent centra, a kasnije i u Osnovnoj školi Sveti Ilija.

Sjedište Europskog talent centra

Podsjećamo, dvorac Šaulovec obnovljen je nakon što je 2020. godine pripao u vlasništvo Varaždinske županije. 

- Glavna aktivnost oko centara izvrsnosti odvija se u našim srednjim školama, dominantno u školama u Hallerovoj ulici, ali Šaulovec će biti sjedište Europskog talent centra. Naši centri su, nakon 16 godina rada, prije par godina postali jedan od 25 Europskih centara. Do sada je kroz centre izvrsnosti tijekom 16 godina prošlo 11 tisuća naših učenika. Svake godine osvoje po 18 medalja, a upisi na fakultete su povećani - rekao je pročelnik Miroslav Huđek.

Komentari