promocija zanimanja

FOTO Elektrostrojarska škola Varaždin predstavlja četverogodišnje programe - grafičari, PT promet, multimedija

Objavljeno: 09.05.2018. 11:13

Zadnja izmjena: 09.05.2018. 11:41

Svi ovi programi omogućavaju stjecanje znanja potrebnih za polaganje državne mature (na višoj razini) i nastavak školovanja na tehničkim fakultetima i veleučilištima u području informatike, računalstva, grafike, multimedije (ali i brojnim drugim fakultetima i veleučilištima). Ova su zanimanja danas izuzetno tražena na našem tržištu rada.

Grafičar tehničar tiska – novi program

Grafičar tehničar tiska osposobljava se za rad u osnovnoj fazi grafičke proizvodnje, odnosno za rad na tiskarskim strojevima. Upoznaje tehnike tiska i njihove specifičnosti. Ovladava vještinom rukovanja strojevima za tisak, priprema i izrađuje tiskovne forme, priprema i miješa boje, kontrolira proces tiska i rad pojedinih dijelova stroja, kontrolira otisak.

Program se sastoji od općeobrazovnoga, stručno-teorijskog i praktičnog dijela. Nakon završetka školovanja učenici se mogu zaposliti u grafičkim poduzećima koja se bave izradom/ proizvodnjom svih vrsta grafičkih proizvoda. Zapošljavaju se i u različitim drugim industrijama gdje je potreban specijalni tisak za konkretne proizvode.

Grafički tehničar dorade – novi program

Učenici tijekom obrazovanja upoznaju sve faze tehnološkog procesa izrade grafičkog proizvoda, od  pripreme (uče  i rade na grafičkom oblikovanju i osmišljavanju pojedinih grafičkih proizvoda – letaka, kutija, etiketa, knjiga, brošura u različitim grafičkim aplikacijama),  tiska  (uče i rade na najmodernijim tiskarskim strojevima) i dorade (uče i rade na  završnim procesima izrade grafičkoga proizvoda).

Tehničar za poštanske i financijske usluge – novi program

Ovo obrazovanje omogućava stjecanje širokoga temeljnog obrazovanja iz područja poštansko- telekomunikacijskog prometa i financijskih usluga, ali i poslova iz spektra zanimanja koji zahtijevaju znanje iz daktilografije, korespondencije, dvaju stranih jezika, novčanoga poslovanja, komunikologije, primjene informatičke tehnologije. Osnove ekonomije, marketinga i menadžmenta te radnog zakonodavstva i poduzetništva omogućavaju učenicima bolje razumijevanje tržišta rada što im daje prednost u ostvarivanju njihovih profesionalnih ciljeva.

Učenik tijekom svojega četverogodišnjeg obrazovanja obavezno uči dva strana jezika, a u nastavi informatike, informacijskom komunikacijskom praktikumu i praktičnoj nastavi  koristi suvremenu opremu iz područja  informatike i računalstva.

WEB dizajner

Zanimanje web dizajnera interdisciplinarno je područje koje obuhvaća informatiku, baze podataka, programiranje za web, dizajn za web, računalnu grafiku, animaciju. Učenici se osposobljavaju za rad primjenom najmodernijih programskih alata u web tehnologijama i grafičkim tehnologijama.

Odmah na početku školovanja učenici postupno ulaze u svijet web tehnologija. Web tehnologije multidisciplinarne su pa paralelno sa znanjem iz web tehnologija učenik usvaja temeljna znanja iz informatike, računalne grafike i likovne umjetnosti, dok se u drugoj godini susreće se s programskim alatima za web programiranje i dizajn. Tijekom svih četiriju godina školovanja učenici provodeći različite web projekte, usvajaju znanja i vještine kako bi na kraju svojega srednjoškolskog školovanja bili osposobljeni za razvoj webnih sadržaja. 

Medijski tehničar

Ovo je zanimanje izuzetno atraktivno posljednjih nekoliko godina. Program je namijenjen učenicima koji se žele kvalitetno pripremiti za nastavak školovanja  ili za obavljanje poslova medijskoga tehničara. Program medijskoga tehničara interdisciplinaran je i u sebi objedinjuje informatiku, webni dizajn, likovnu umjetnost, film, televiziju, medijsku produkciju.

Obrazovni program medijskoga tehničara usmjeren je prije svega na primjenu računala u području medija koji se obrađuju računalima i pretežno distribuiraju putem interneta. To su poslovi poput izrade webnih stranica, obrade fotografija, obrade zvuka i filmova na računalima. Učenici tijekom školovanja stječu brojne kompetencije ne samo u nastavi nego i praktičnim radom u Prvoj školskoj televiziji te sudjelovanjem u brojnim projektima.

 

Komentari