u crkvi sv. martina

FOTO: Na Varaždinskim baroknim večerima u Varaždinskim Toplicama izvedena djela Bacha i Potkalničkih plemenitaša

Objavljeno: 04.10.2018. 10:58

Zadnja izmjena: 16.10.2018. 14:20

Varaždinske Toplice su i ove godine ugostile dio programa 48. Varaždinskih baroknih večeri, pa su tako u župnoj crkvi sv. Martina koncert održali violončelist Krešimir Lazar i orguljaš i čembalist Krešimir Has.

U sklopu programa „Remek-djela barokne glazbe III.“ našla su se djela Johanna Sebastiana Bacha, tri sonate za violu da gambu i čembalo obligato. Varaždinske Toplice tako su ponovno bile dio jednog od najpoznatijih svjetskih baroknih festivala kojem je ove godine zemlja partner bio Japan.

Krešimir Lazar i Krešimir Has cijenjeni su glazbenici, osvajači brojnih domaćin i inozemnih nagrada. Violončelist Krešimir Lazar rođen je u Varaždinu gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Valtera  Dešpalja kod kojega je ujedno i magistrirao. Voditelj i solist je Varaždinskog komornog orkestra, te je solist i suosnivač ansambla Camerata Garestin te klavirskog trija Amadeus trio Zagreb.

Orguljaš i čembalist Krešimir Has svoju je umjetničku djelatnost usmjerio glazbi visoke renesanse i baroka, redovito nastupajući na svim relevantnim glazbenim, a posebice specijaliziranim pozornicama Republike Hrvatske, a nastupa i u inozemstvu. 

Prije samog koncerta ispred župne crkve nastupili su članovi Udruge „Potkalnički plemenitaši“ koji se bave očuvanjem kulturno-povijesne baštine potkalničkog prigorja, a naročito tradicije potkalničkog plemstva. Posjetiteljima se predstavila plesna skupina koja njeguje tradicionalno-salonske plesove europske društvene dvorske kulturne baštine iz prve polovice 19. stoljeća. 

Komentari