FOTO Obljetnica stradanja europskih promatrača u Podrutama: "Usamljeni smo u brizi o ovom mjestu!"

Objavljeno: 07.01.2016. 12:23

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 08:21

Foto: Siniša Sović

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod komemorativne kapele u mjestu Podrute kod Novog Marofa, danas je obilježena 24. godišnjica pogibije petorice članova promatračke misije Europske zajednice...

Tragična smrt jednog francuskog vojnika i četvero talijanskih dogodila se 7. siječnja 1992. godine, kada je njihov nenaoružani helikopter u mirovnoj misiji pogođen od strane borbenog zrakoplova MiG-21 bivše JNA, podsjetio je okupljene novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, dodavši kako je izbjegnuta još veća tragedija jer je drugi helikopter EZ uspio prisilno sletjeti.



- Ovaj događaj je obilježio Domovinski rat u našem kraju i agresiju na hrvatski narod. Nažalost, osim Grada Novog Marofa nitko, pa ni Ministarstvo vanjskih poslova financijski ne pomaže održavanje ovog mjesta posebnog pijeteta. Tek svake pete godine na komemoraciji nam se pridruže predstavnici talijanskog te francuskog veleposlanstva -  naglasio je Jenkač koji smatra kako spomen područje u Podrutama treba simbolizirati mir u Europi.

Podsjećamo, već nekoliko godina razmatra se i mogućnost izgradnje memorijalnog centra "Europskog parka mira" u Podrutama.



- Ovo područje trebalo bi urediti kao svojevrstan podsjetnik na vrijeme kada je na našem državnom teritoriju Europska zajednica pokušala miriti zaraćene strane i zaustaviti agresiju na Hrvatsku. Bilo je to vrijeme kada su rušeni naši gradovi i nemilice ubijani hrvatski građani. Čovjek koji je odgovoran  za smrt promatrača EZ-a je procesuiran i svi koji su počinili takve zločine moraju odgovarati za svoje postupke – rekao je Jenkač.

Osim izaslanstva Grada Novog Marofa, komemoraciji su nazočili predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te Varaždinske županije.



Iako na području Varaždinske županije tijekom Domovinskog rata nisu zabilježena veća borbena djelovanja,  godišnjica pogibije petorice članova promatračke misije EZ-e uvijek se obilježava s posebnim pijetetom, izjavio je zamjenik župana Alen Kišić.

- 1992. godine Republika Hrvatska još nije bila međunarodno priznata, te nakon što je iznad Podruta počinjeno zvjerstvo i bezuman čin, već 15. siječnja priznata je od većine europskih zemalja. Naime, njihovi čelnici su nakon stradanja promatrača brzo shvatili tko je zapravo žrtva agresije – istaknuo je Kišić, dodavši kako iduće godine očekuje dolazak predstavnika talijanskog i francuskog veleposlanstva “kako bi dostojno obilježili četvrt stoljeća od rušenja nenaoružanog helikoptera EZ-e u Podrutama“.

Kako doznajemo od novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača, do tada će kod komemorativne kapele biti ponovno postavljene brončane spomen ploče koje su lani otuđili nepoznati vandali.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u našoj galeriji fotografija:

Komentari