FOTO Oni su brzi, a kazne žestoke: U jutarnjoj potjeri s presretačima PU varaždinske

Objavljeno: 19.05.2015. 19:54

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 11:56

Foto: FOTO Siniša Sović

Nakon što smo jutro proveli u ophodnji s pograničnom policijom, ovaj put smo jutro dobro iskoristili za potjeru s varaždinskim policajcima u presretaču.

Krenuli smo od policijske uprave varaždinske, istočnom obilaznicom prema autocesti A4. Vozili smo se tako s varaždinskim presretačima koji svakodnevno nadziru brzinu i utvrđuju teže prekršaje u prometu na cestama Varaždinske županije.

-Policijski službenici sa specijalnim vozilom-presretač patroliraju na autocesti od Goričana do Sv. Helene i moram priznati da više nema toliko ekstremnih vozača kao prijašnjih godina. Ipak je porasla svijest i većina vozača poštuje ograničenja brzine i prometne propise - rekao je Dejan Piskač.

No prije dvije godine baš na relaciji od Varaždina prema Zagrebu izmjerena je rekordna brzina. Poljski državljanin je vozio čak 246 kilometara na sat. On je bio svjestan svoje pogreške, ali zna biti slučajeva i kada vozači u prekršaju odbijaju platiti kaznu. Kada su takvi prekršitelji strani državljani, privodimo ih nadležnom prekršajnom sudu.

Osim velike brzine poljskog vozača prije dvije godine, nedavno je snimljen i prizor vrlo neoprezne vožnje na autocesti prema Ludbregu. Jedan kamion pretjecao je drugi, a njih je po zaustavnoj traci prestizao i slovenski državljanin.

-Bila je to vrlo neoprezna vožnja i gotovo da je završila kobno. Prilikom pretjecanja podigao se oblak prašine, te smo prvo pomislili kako je došlo do sudara između kamiona i automobila - dodao je Mladen Četrtek.

No to su izdvojeni slučajevi i takve vožnje nisu česte, a obojica policijskih službenika ističu da su reakcije vozača prilikom zaustavljanja većinom pozitivne.

- Kad netko vozi višom brzinom od dozvoljene, jednostavno moramo provoditi zakone, jer takav vozač predstavlja opasnost za sebe i druge sudionike u prometu. Kad se vozaču pokaže snimka njegove vožnje, poricanje prekršaja nestane. Zna biti i revoltiranih vozača, no to su samo pojedinci - istaknuo Četrtek koji je kao i Piskač zadovoljan poslom kojim se bavi.

- Zna biti naporno jer vožnja velikim brzinama jako umara cijelo tijelo. Pogotovo ljeti kada su visoke temperature. Iako je za ovaj posao potrebna velika psihička i fizička spremnost, volimo ga  i ne bi ga mijenjali ni zašto na svijetu - zaključio je Piskač.

Komentari