izvorne nošnje

Foto - U atriju Županijske palače održana prva modna revija narodnih nošnji

Objavljeno: 20.08.2023. 09:02

Zadnja izmjena: 20.08.2023. 09:02

Nešto drugačija modna revija vratila je Varaždinke i Varaždince, kao i brojne posjetitelje Špancirfesta u neka prošla vremena i pokazala kako su se oblačili naši preci, kako su živjeli bilo na selu ili u gradu.

Prva modna revija izvornih narodnih nošnji u atriju Županijske palače održana jučer rezultat je suradnje Turističke zajednice Varaždinske županije i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije. Osim same prezentacije narodnih nošnji, posjetitelji su tijekom modne revije bili upoznati i s njenim dijelovima, te u kojim prigodama se ona nosila. Modnu reviju, u društvu predsjednika Županijske skupštine Josipa Križanića, otvorio je župan Anđelko Stričak.

- Ova modna revija predstavlja jedan iskorak ne samo u predstavljanju bogatstva naših narodnih nošnji, običaja, pjesme i plesova, već joj je i cilj popularizirati rad naših kulturno-umjetničkih društava. Iako se narodne nošnje više ne koriste u svakodnevnom životu, zahvaljujući ovakvim manifestacijama, kao i aktivnostima naših KUD-ova, naša tradicija uspijeva se zadržati - rekao je Stričak.

Direktor Turističke zajednice Goran Mališ zahvalio je članovima kulturno-umjetničkih društava koji čuvaju tradiciju i običaje Varaždinske županije, te je pozvao sve posjetitelje Špancirfesta da u idućim danima posjete atrij Županijske palače, ali i Centar za posjetitelje te se upoznaju sa "Županijom s pričom".

Komentari